Με ταχύ ρυθμό μακραίνει η λίστα των ασθενών που χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, ενδεικτικό της κυκλοφορίας του ιού και της επίπτωσης που έχει στον πληθυσμό, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες ευπαθών και ηλικιωμένων.
Το τελευταίο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλινικές Covid-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πλησιάζουν τους 500.
Μόνο χθες έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, με τις 50 εξ αυτών να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής με σχεδόν τις μισές εξ αυτών να αφορούν σε αλλοδαπούς από το κέντρο της Αθήνας. Γεγονός που ανέμεναν οι ειδικοί, καθώς το λεκανοπέδιο κρατά σταθερά εδώ και αρκετές εβδομάδες τα αρνητικά σκήπτρα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία μοιραία οδηγούν σε νοσηλείες, κάποιες εκ των οποίων είναι σοβαρές και θα συνεχίσουν και με διασωλήνωση.
Ειδικότερα, από τους 481 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που βρίσκονταν στα νοσοκομεία, οι 331 νοσηλεύονται σε κλινικές και οι 150 σε Μονάδες. Από το σύνολο των τελευταίων, οι 52 ήταν διασωληνωμένοι.
Ανησυχητική η αύξηση στις διασωληνώσεις
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες στους εκπροσώπους του Τύπου για την πορεία της επιδημίας, υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, καθώς, φυσικά, και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 38 ασθενείς και χθες, ο αριθμός τους ανερχόταν στους 52. Τα δε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τους ασθενείς αυτούς επιβεβαιώνουν περίτρανα όλες τις μελανές εκτιμήσεις των ειδικών για το πως πλήττεται η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω από την κυκλοφορία του κορωνοϊού. Μπορεί η πλειονότητα των κρουσμάτων να αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, ωστόσο η επίπτωση είναι μεγάλη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η νόσηση ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων τούς οδηγεί πολύ πιο εύκολα στο νοσοκομείο, και συνεπώς και σε μακρά και βαριά νοσηλεία και σε διασωλήνωση.
Έτσι, η αύξηση των διασωληνωμένων κατά το διάστημα από την 1η ως τις 11 Σεπτεμβρίου αφορά ανθρώπους που ανήκουν μόνο στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 χρόνων και άνω. Από τα 14 άτομα που διασωληνώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο, οι 12 είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων, ένας ασθενής ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και ένας στην ομάδα 40-64 χρόνων. Από τους 52 ασθενείς που δίνουν τη μάχη τους μέσα στις Εντατικές, οι 41 είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες.
Βαρύς απολογισμός και στις απώλειες
Βαρύς είναι ο απολογισμός των πρώτων 12 ημερών του Σεπτεμβρίου σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες. Από τους 266 θανάτους που είχαν καταγραφεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, η μοιραία λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού αριθμεί πια 303. Έχουν καταγραφεί δηλαδή 37 θάνατοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 Αυγούστου μέχρι και χθες η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει κάθε μέρα νεκρούς, κάποιες ημέρες μάλιστα 4 ή 5 νεκρούς. Από τις 25 Αυγούστου που σημειώνεται …σερί θανάτων έχουν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι. Το 80% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω, το 19% άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-64 χρόνων και το 1% άτομα της ομάδας 18-39 χρόνων.
Πηγή: protothema.gr