Η παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση εισέρχεται σε κομβική φάση. Η Άγκυρα έχει ανεπισήμως απειλήσει ότι σήμερα 12 Σεπτεμβρίου θα επεκτείνει τη Navtex, αγγίζοντας τα όρια των χωρικών υδάτων του Καστελλοριζου. Εάν το πράξει, θα έχει δώσει έμπρακτα αρνητική απάντηση στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για διάλογο.
Η Άγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κορσική. «Υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης, σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, με τις παράνομες γεωτρήσεις ή σε σχέση με τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως: «εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, είμαστε συνάδελφοι, ανήκουμε στο ίδιο κομμάτι, στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».
Μία ασυνήθιστη δήλωση αλληλεγγύης έφτασε και από την Ιταλία, η οποία μέχρι τώρα κρατούσε ίσες αποστάσεις, φέρνοντας αντιρρήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Το πρώτο πράγμα είναι να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη μια αλληλεγγύη σημαντική προς Έλληνες και Κύπριους φίλους μας που αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Σε τηλεδιάσκεψη που  είχε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι  ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει και η Σλοβακία.
Το αρνητικό αυτό κλίμα για την γείτονα χώρα επιβάρυνε περαιτέρω και το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υιοθέτησε τον όρο που βάζει η Αθήνα. Έκανε δηλαδή έκκληση πρώτα να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή και έπειτα να λάβουν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει σήμερα στην Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του. «Τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν». Η άφιξη Πομπέο είναι ενδεικτική για τον διπλωματικό πυρετό που επικρατεί με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις που κινούνται εκτός διπλωματικής γλώσσας. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να σιωπήσει. «Όσοι εξυφαίνουν συνωμοσίες εις βάρος της Τουρκίας, όπως και στο παρελθόν, θα υποστούν και σήμερα πανωλεθρία», δήλωσε, προσθέτοντας: «Για να μειωθεί η ένταση (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) απλώς αρκεί να σιωπήσουν ορισμένοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σιωπήσουν… Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στη γειτονική μας Ελλάδα να μην επιτρέψει να την χρησιμοποιήσουν για χάρη των συμφερόντων ορισμένων χωρών και να μην γίνει ο “μεζές” τους για τον σκοπό αυτό».
Στο ίδιο ύφος, ο εκπροσώπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές της θέσεις» στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας συντηρεί τις υψηλές θερμοκρασίες, ισχυριζόμενο ότι το Oruc Reis πλέει «σε περιοχές δικαιοδοσίας της Αγκυρας, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων». Εξέδωσε, μάλιστα, και νέα Navtex, με την οποία δέσμευσε περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, στον κόλπο της Μόρφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Στη δίνη της παρατεταμένης ελληνοτουρκικής κρίσης συνεχίζει να βρίσκεται το Καστελλόριζο. Τα βλέμματα, μάλιστα, στρέφονται σε αυτό, ειδικά και ενόψει της επίσκεψης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο νησί. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί κάτι περισσότερο από το γνωστό επικοινωνιακό σόου των απειλών εκ μέρους της Άγκυρας.
Πηγή: protothema.gr