Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Μόρια έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί».
«Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια» σημείωσε και τόνισε.
«Η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα. Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινού μας προβλήματος. Ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μεταναστευτικό/προσφυγικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. «Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε και προσέθεσε: Μπορεί αυτή τη σκοτεινή στιγμή να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία. Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με τον Σαρλ Μισέλ, συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Τουρκία, «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες και τόνισε: «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ».
Ευχήθηκε οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση και σημείωσε και τόνισε:
«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες.».
Πηγή: real.gr