Στην πρώτη συγκέντρωση των αγροτών στο Δημαρχείο της Ορμύλιας πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να σταματήσουν όλοι οι αγρότες την συγκομιδή για δυο μέρες.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας ανέφερε ότι λίγοι ήταν αυτοί που τήρησαν αυτό που αποφασίστηκε και πάρα πολλοί μάζευαν κανονικά της ελιές τους.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του συλλόγου:
«Έτσι για την ιστορία πρέπει να γράψουμε ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1980 για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών και αυτό υπηρετεί μέχρι και σήμερα.
Ήταν καθήκον μας λοιπόν όταν ήρθατε και διαμαρτυρηθήκατε για τις τιμές και μας ζητήσατε να μπούμε μπροστά για διενέργειες σχετικά με την τιμή της ελιάς να ανταποκριθούμε αμέσως!
Οι κινήσεις που έγιναν από την μεριά μας ήταν πολλές τις ήμερες αυτές.
Σας γράφουμε τις βασικές:
Πήγαμε σε κάθε εργοστάσιο του χωρίου μας όπου όλοι ανεξαιρέτως μας καλοδέχτηκαν αλλά μας τόνισαν την αδυναμία τους ο καθένας μόνος του να μπορέσει να ανεβάσει την τιμή.
Γιαυτό αποφασίσαμε συνάντηση μαζί με την επιτροπή όλων των τοπικών εμπόρων στο Δημαρχείο του χωρίου μας για εκ νέου συζήτηση , η οποία αποδείχτηκε άκαρπη διότι οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να απαξιώσουν το προϊόν το οποίο είναι ΠΟΠ και δήλωσαν αδυναμία να ακολουθήσουν από μόνοι τους ανεξάρτητη τιμή.
Στην πρώτη συγκέντρωση που είχαμε με τους αγρότες την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να σταματήσουν όλοι οι αγρότες την συγκομιδή για δυο μέρες και Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στην εκ νέου συνάντηση να πούμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και να πάρουμε ξανά αποφάσεις.
Με λύπη διαπιστώσαμε ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που τήρησαν αυτό που αποφασίστηκε και πάρα πολλοί μάζευαν κανονικά της ελιές τους.
Αυτό σίγουρα ήταν ΚΑΤΑ των προσπαθειών που καταβάλαμε και φυσικά μας το τόνισαν και οι εργοστασιάρχες στην συνάντηση μας μαζί τους.
Σίγουρα δεν μπορούμε να κρίνουμε τις ενέργειες αυτές γιατί δεν ξέρουμε τι οικονομικές πιέσεις και υποχρεώσεις έχει ο καθένας στο σπιτικό του, άπλα το αναφέρουμε σαν ένα μεγάλο μείον στις διαπραγματεύσεις.
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου μετά την ενημέρωση που σας κάναμε για τις διαπραγματεύσεις σας ζητήσαμε πάλι να πάρουμε απόφαση όλοι μαζί πως συνεχίζουμε.
Στο πλήθος που υπήρχε , 4-5 άτομα ήταν μόνο αυτοί που ήθελαν να μην συνεχιστεί η συγκομιδή.
Ο κύβος ερίφθει.
Το φετινό πάθημα θα πρέπει με αγώνα και κόπο να το γυρίσουμε υπέρ των αγροτών και να προστατεύσουμε το προϊόν μας που επαναλαμβάνουμε είναι ΠΟΠ.
Μόνο ΟΛΟΙ οι Ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής ενωμένοι και πολύ πιο νωρίς χρονικά μπορούμε με συντονισμένες προσπάθειες να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή τιμή την παραγωγή μας που θα την καθορίζουν όλα τα συντονιστικά όργανα των αγροτών.
Γιατί τις συνέπειες της φετινής εξευτελιστικής τιμής θα τις βρούμε γρήγορα μπροστά μας.
Δεν είναι ανάγκη να μακρηγορήσουμε προς αυτό , όλοι αυτοί που καλλιεργούν σωστά καταλαβαίνουν πολύ καλά.
Ταυτόχρονα με τις άλλες ενέργειες τις μέρες αυτές , είχαμε έρθει σε επαφή με τον κύριο Αστέριο Ζωγράφο Δήμαρχο Πολύγυρου ο οποίος έκανε αμέσως παρέμβαση στον κύριο Βορίδη ,τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Χαλκιδικής κύριο Γιώργο Ιωάννη,
την κ Μάλαμα Κυριακή Βουλευτή Σύριζα Χαλκιδικής , τον κύριο Απόστολο Πάνα Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής , την κυρία Ζωγράφου Αικατερίνη Περιφερειακή Σύμβουλο Αγροτικής Οικονομίας καθώς και τον κύριο Δημήτρη Κυργιαφίνη επικεφαλή της Συνεργασίας Πολιτών και όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα μας βοηθήσουν.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΎΜΕ ΌΤΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΈΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΌ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΌ ΚΌΣΜΟ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ»