«Όλες οι καταγγελίες που έρχονται εις γνώση της Διοίκησης του Οργανισμού, κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, ανώνυμες ή όχι, διαβιβάζονται άμεσα στις αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού, προκειμένου να εξεταστούν», απάντησε ο  πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας στην κοινή δήλωση των κ. Στ. Αραχωβίτη, κας Ολ. Τελιγιορίδου, και κ. Γ. Σαρακιώτη με τίτλο «Συνειδητά βουβό το «επιτελικό κράτος» στις καταγγελίες για τις πρακτικές στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.», όπως δημοσιεύεται και στον agronews.gr.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά έρευνα και κοινοβουλευτικό έλεγχο που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά και τις καταγγελίες για τη δράση κυκλωμάτων που νέμονταν επιδοτήσεις για βοσκοτόπια. Μάλιστα, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις παρατυπίες, αλλά και πλήρη ενημέρωση για τις κατανομές βοσκοτόπων και επιδοτήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.
Από τη Χαλκιδική, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας έκανε λόγο για τον κίνδυνο να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικά μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων, καθώς επίσης και την ανησυχία των παραγωγών για την κατανομή των δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. |Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε διπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση μαζί με άλλους 14 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καταθέτοντας δύο ερωτήσεις με αποδέκτη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη”, ανέφερε.

Είναι σημαντικό όλες οι ενέργειες να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια προς όφελος των αγροτών”, δήλωσε ο βουλευτής Α. Πάνας

Ειδικότερα, επισημάνθηκε να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σ΄αυτούς. Ο βουλευτής ζήτησε να προσδιοριστούν οι επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων για τα έτη 2018,2019 και 2020, καθώς και το τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει ενσωμάτωση των στρεμμάτων που έχουν εξαιρεθεί. Ακόμη, ζήτησε από τον Υπουργό ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο  βρίσκονται οι μελέτες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης καθώς και για τον τρόπο επιτάχυνσης αυτής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλέον επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων μετά την ψήφιση του άρθρου 48 του Ν. 4685/2010, καθώς και του άρθρου 53 του Ν. 4711/2020, για την περιοχή της Π.Ε. Χαλκιδικής ανέρχονται 80.000 στρέμματα. Στην δεύτερη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ζητήθηκε από τον Υπουργό να ενημερώσει για την συνεισφορά της κάθε Περιφέρειας στο Εθνικό Απόθεμα,  όπως και ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά που κατανεμήθηκαν στους δικαιούχους για τα έτη 2017-2019 στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η άνιση μεταχείριση των περιοχών στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος, δημιουργεί έντονη ανησυχία στους νέους παραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν γη, έτσι ώστε να αιτηθούν την κατανομή του εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
Ο Βουλευτής κ. Πάνας ανάφερε σχετικά «Η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφορούν τα βοσκοτόπια και την κατανομή του εθνικού αποθέματος, καθώς οι αγρότες και ιδίως οι νέοι αδυνατούν να καλλιεργήσουν, έχοντας σημαντική απώλεια χρημάτων, λόγω μη καταβολής της ενίσχυσης. Είναι σημαντικό όλες οι ενέργειες να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια προς όφελος των αγροτών».