Αναλυτικά:
“Το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου και του έπους του 40 είναι η ενότητα του έθνους και το όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα. Τιμάμε τη θυσία των ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν με το να παραμένουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και να εργαζόμαστε συνειδητά, από το δικό του μετερίζι ο καθένας για το κοινό καλό και την πρόοδο της πατρίδας μας.
Γι αυτό και ο φετινός εορτασμός μέσα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας αναδεικνύει τον αγώνα που κάνουμε σήμερα όλοι εναντίον ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού όπως ο Covid, εξαιτίας του οποίου χάνονται ανθρώπινες ζωές και η οικονομία μας υφίσταται τεράστιες απώλειες.
Με ενότητα και σθένος δεν θα παραδοθούμε στις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Ξέρουμε να λέμε “ΟΧΙ” και να βγαίνουμε νικητές απέναντι σε κάθε ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ως έθνος σε όλη την ιστορία μας, από τον Μαραθώνα μέχρι την Πίνδο, από τη Σαλαμίνα μέχρι τις μέρες μας, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση δρουν αποτρεπτικά έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Όπως ο κόσμος έμεινε κατάπληκτος από τον ηρωικό αγώνα στα βουνά της Αλβανίας έτσι και σήμερα οφείλουμε τιμώντας την κληρονομιά μας να αποδείξουμε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να αναμετριέται με δυσθεώρητες προκλήσεις και να γράφει ιστορία. Όπως το κάναμε με την υγειονομική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, χάρη στις θυσίες όλων μας.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση αυτού του αγώνα και πρέπει όλοι ενωμένοι να αντέξουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι, μέχρι να βγούμε όλοι μαζί νικητές. Είναι το ελάχιστο χρέος μας προς όλους αυτούς που τιμάμε σήμερα και πρέπει να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που μας άφησε η θυσία τους”.