Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, βρισκόταν χθες Τετάρτη επί θύραις του Λευκού Οίκου, έπειτα από δύο πολύτιμες νίκες σε πολιτείες-κλειδιά επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του έχει αρχίσει δικαστικό ανταρτοπόλεμο.

Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξάλλου, αρκετές ακόμη πολιτείες-κλειδιά δεν έχουν ακόμα κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με το 89% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τραμπ συγκέντρωνε το 50,7% των ψήφων και ο Μπάιντεν το 48,1%, σύμφωνα με την Edison Research, διέθετε προβάδισμα περίπου 220.000 ψήφων που όμως ενδέχεται να εξανεμιστεί όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Όσες έχουν καταμετρηθεί ήδη είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ του Μπάιντεν.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν έμαθαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, που θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομη ομιλία του στο προπύργιό του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας», συνέχισε, αποπειρώμενος να φανεί ενωτικός στη βαθιά διχασμένη χώρα. Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς», πρόσθεσε.

Από πλευράς Τραμπ, η προεκλογική του εκστρατεία ανακοίνωσε σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, ιδίως στο Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια.

Κατέθεσαν επίσης προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση σε άλλη πολιτεία-κλειδί, την Πενσιλβάνια, και στην Τζόρτζια.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε διάγγελμά του που προκάλεσε μάλλον σύγχυση, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ