Στον δρόμο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως κινείται ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος υπολείπεται μία πολιτεία για να ανακηρυχθεί νικητής σε μία εκλογική αναμέτρηση- θρίλερ που δίχασε την αμερικανική κοινωνία, και το αποτέλεσμα της οποίας αμφισβητήθηκε προτού καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τον εν ενεργεία απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι νίκες του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν αντέστρεψαν το εκλογικό φαινόμενο που έδωσε τη νίκη στον Τραμπ το 2016 όταν ο ίδιο κέρδισε τις δύο πολιτείες από τη Χίλαρι Κλίντον.

WALL STREET JOURNAL

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει έτσι 264 εκλέκτορες, μια ανάσα δηλαδή από τους απαιτούμενους 270 και ενώ συνεχίζεται ακόμα η καταμέτρηση σε Πενσλιβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Αλάσκα.  Ο Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο, συγκεντρώνει 214 εκλέκτορες, ωστόσο, φαίνεται να προηγείται οριακά στις πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Αλάσκα και Πενσιλβάνια.

Με αυτά τα δεδομένα ο Μπάιντεν χρειάζεται να «κατακτήσει» μία μόνο πολιτεία ώστε να κόψει πρώτος το νήμα της νίκης.  Δεδομένου μάλιστα του μεγάλου ποσοστού αποχής στις πολιτείες Νεβάδα και Τζόρτζια, το επιτελείο του κρίνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα ευνοηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από τις ψήφους των πολιτών που έχουν καταμετρηθεί πανεθνικά, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal,  72.136.589 ψήφους και ο Τραμπ 68.649.947ψήφους.

Όσο όμως ο Μπάιντεν πλησιάζει τη νίκη και την προεδρία τόσο ο Τραμπ δεν φαίνεται να αποδέχεται την ήττα του. Είχε βιαστεί άλλωστε να ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών.

Εκνευρισμένος ο Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter όπου εξέφραζε την έκπληξή του σχετικά με τις ψήφους υπέρ των Δημοκρατικών που ξεφυτρώνουν από παντού. Ο Τραμπ που στις χθεσινές δηλώσεις του είχε αμφισβητήσει την επιστολική ψήφο προαναγγέλλοντας πως θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, προχώρησε σε προσφυγές κατά της εκλογικής διαδικασίας σε κάποιες πολιτείες, όπως για παράδειγμα στην Τζόρτζια και το Ουισκόνσιν.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί στην πλευρά του Τραμπ, είναι ότι στην αμφίρροπη πολιτεία  της Αριζόνα, όπου ο Μπάιντεν προηγείται ελαφρά, ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, συγκεντρώθηκε έξω από το εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα χθες Τετάρτη το βράδυ, καθώς είχαν διαδοθεί φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν καταμετρώνται σκοπίμως.

Επιπλέον, όταν  το Fox News και το Associated Press ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε στην Αριζόνα, αν και δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση προκλήθηκε ο εκνευρισμός του Τραμπ και των συμβούλων του.

Το Fox News, αν και βρέθηκε στην πρώτη θέση της τηλεθέασης με 14,1 εκατομμύρια τηλεθεατές και παρόλο που είναι το μόνο δίκτυο που προωθεί την πολιτική ατζέντα του Τραμπ, βρέθηκε στο στόχαστρό του λόγω αυτής της είδησης που μετέδωσε.

Χάνουν τις ελπίδες τους για τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί 

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί οδεύουν στο να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, που φερόταν να κινδυνεύει, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη της Γερουσίας που ανήκουν στο GOP παραμένουν μπροστά από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στις λιγοστές κούρσες που δεν έχουν κριθεί.

Οι Δημοκρατικοί που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα, κερδίζουν μόνο μία έδρα μέχρι τώρα και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται.

Πηγή: naftemporiki.gr