Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στη Χαλκιδική βρίσκεται στους πρόποδες του Χολομώντα στα διοικητικά όρια του δήμου Πολυγύρου.

Είναι τα Βράσταμα την μακραίωνη ιστορία που μαρτυρά  η αρχαία πόλη που επισημάνθηκε στην θέση του σημερινού χωριού το οποίο συναντάμε με την ίδια ονομασία από τον 9Ο  αιώνα . Τα χρώματα του φθινοπώρου σε συνδυασμό με τα πέτρινα σπίτια καθώς και τα στενά πλακόστρωτα πεντακάθαρα σοκάκια χαρίζουν εικόνες μοναδικές σε κάθε επισκέπτη.

Όταν φτάσεις στο χωριό πρέπει να επισκεφτείς τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,ο περικαλλής ναός του 1819 είναι κομμάτι της ιστορία του νομού και πρόσφατα μας αποκάλυψε τα κρυμμένα του μυστικά.Με ενέργειες που έγιναν αφαιρέθηκαν τα στρώματα λαδομπογιάς και βγήκαν στο φως μοναδικές εικόνες και παραστάσεις που έγιναν από τα χέρια των φημισμένων Γαλατσάνων καλλιτεχνών.

Μπαίνοντας στο ναό η εικόνα που αντικρύζεις σε συνεπαίρνει χρώματα έντονα,λεπτομέρειες υπέροχες ,θα μπορούσες να  μείνεις πολύ ώρα μέσα του,η ευλάβεια που σου βγάζει έντονη.

Ο εφημέριος -πατέρας Παντελεήμων Χρηστίδης με περηφάνια και συγκίνηση μίλησε για το ναό και το ποίμνιο του. «Στα Βράσταμα έχουμε πολλά ξωκλήσια του 17ου αιώνα όμως ένα αν και μεταγενέστερο μόλις το 1972 είναι αυτό που σχετίζεται με την υπέροχη ιστορία της Αγίας Ζώνης»

Ο Ιωακείμ Μελανδίνος ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας φιλόξενος και έτοιμος να μας δείξει όλες τις ομορφιές του τόπου του.

Συναντήσαμε και την αντιπρόεδρο τη Μαρία Στοΐκου που διάλεξε να συνεχίσει τη ζωής στη γενέτειρα της τα Βράσταμα.

Εμείς απλά σας λέμε με την πρώτη ευκαιρία τα Βράσταμα σας περιμένουν.!!!

Ρεπορτάζ:Σουζάνα Καζάκα

Φωτο-video:Ζωή Γανίτη