Οκ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν με ήπια μέτρα να ανασχέσουν το β ‘ κύμα της πανδημίας ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. “Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα με ήπια μέτρα χωρίς lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε. Δεν μπορούμε. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε ώστε να φτάσουμε σε σημείο να αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του lockdown όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Δεν δίστασα να το κάνω λίγες ημέρες μετά από το πακέτο μέτρων καθώς τα στοιχεία ειδικών δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. “Σε λιγότερο από μια εβδομάδα είδαμε  δραματική αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Κι επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε ολόκληρη τη χώρα επιλέξαμε τη λύση οριζόντιου lockdown” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε στο μεσοδιάστημα από το α’ κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα για να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας” είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας στα πρακτικά δήλωση της λοιμωξιολόγου κ. Κοτανίδου. “Αν δεν παίρναμε την απόφαση για το lockdown το ΕΣΥ θα δεχόταν κάθε μέρα 1.000 ασθενείς” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη της διάδοσης του ιού στη διασκέδαση και στους νέους. Όχι όπως είπε για να τους στοχοποιήσει αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια. “Η βασική αιτία διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Προφανώς είναι πιο επιρρεπείς. Είναι όμως μια αλήθεια και πρέπει να ειπωθεί. Γιατί το μόνο που ακούω είναι μη στοχοποιείτε τους νέους. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα” είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης προετοίμασε την κοινωνία για δέκα πολύ δύσκολες ημέρες αλλά και για δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει εργαζόμενους και ευάλωτα νοικοκυριά κάνοντας λόγο για δεύτερο κύμα ενίσχυσης το οποίο θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ σε ένα μήνα.

Πηγή: real.gr