Ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλονίκη προς την ορεινή Χαλκιδική,το πρώτο χωριό που συναντάμε αριστερά του δρόμου είναι…η Γαλάτιστα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Προφήτη Ηλία και σε υψόμετρο 500m ατενίζει την εύφορη κοιλάδα του Ανθεμούντα.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XGreqQQf-kk[/embedyt]

Ο πληθυσμός ανέρχεται στους 2500 κατοίκους περίπου.

Στην επίσκεψη μας συναντήσαμε ανθρώπους της μας ξενάγησαν και μας μίλησαν με μεγάλη αγάπη,για τον τόπο τους.

Ο Ιωάννης Σιμώνης αντιδήμαρχος του Δήμου Πολυγύρου μας προσδιόρισε τη γεωγραφική θέση της κοινότητα και σαν περήφανος Γαλατσάνος τόνισε την μακραίωνη ιστορία της.

Με την Μαρία Αβέρη Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πολυγύρου περπατήσαμε στον ιστορικό ιστό της Γαλάτιστας και μας ξενάγησε στα σοκάκια και στις δημοτικές βρύσες που άλλοτε αποτελούσαν σημείο συνάντησης των κατοίκων.

Τον μίτο της Βασίλισσας Γαλάτειας  ξετύλιξε η Μαρία Γκουγκούση δημοτική σύμβουλος του Δήμου με φόντο τον αγέρωχο πύργο.

Οι παλιότερες αναφορές για το χωριό γίνονται στα τέλη του 9ου αιώνα από έναν κώδικα της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Σημείο αναφοράς αποτελεί ο πύργος της με χρονολογία κτίσης 13ο αιώνα,σε σημείο στρατηγικό που μπορούσε να ελέγχει την περιοχή.

Η Γαλάτιστα έχει διατηρήσει τη Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της μεγάλα αρχοντικά στραμμένα προς την κοιλάδα με κυρίαρχα δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο,φανερώνουν την τέχνη των Γαλατσάνων μαστόρων και χτιστάδων που ήταν γνωστοί σε όλη τη Μακεδονία.

Στενά σοκάκια,γειτονιές όπου η κάθε μια διατηρεί την εκκλησία της και τη μαρμάρινη ή πέτρινη κρήνη της.

Μέχρι το 1936 αποτελούσε έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρδαμερίου και Γαλατίστης.

Η Γαλάτιστα,έιναι από τα πρώτα χωριά στην Ελλάδα με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο οι κάτοικοι της σήμερα,εξακολουθούν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Ρεπορτάζ –Σουζάνα Καζάκα

Φωτογραφία,μοντάζ-Ζωή Γανίτη.