Η Κασσάνδρα τιμά τους ένδοξους προγόνους της. Τους λαμπρούς ήρωες της που κατόρθωσαν με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παπά από το Στρατηγείο του στον Πύργο της Ν. Φώκαιας να οργανωθούν και με την ανδρεία του Καπετάν Χάψα από τα τότε επονομαζόμενα Παζαράκια να ριχτούν στη μάχη με τους Τούρκους κατακτητές και να γράψουν τη λαμπρή πρώτη σελίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η Κασσάνδρα που αντιστάθηκε και όρθωσε το αδούλωτο ανάστημά της έπεσε στη συνέχεια θύμα της κατακτητικής μανίας των Οθωμανών και πυρπολήθηκε απ’ άκρο εις άκρον. Σπίτια, γεννήματα, μνημεία έγιναν στάχτη ενώ το αίμα των Κασσανδρινών πότισε και αγίασε τα ιερά χώματα μας.

Η Κασσάνδρα όμως μέσα από τη στάχτη της αναγεννήθηκε. Αναπτύχθηκε και πάλι και κατακτά, μέρα με τη μέρα στη σύγχρονη εποχή τη θέση που της αρμόζει.

Είμαστε υπερήφανοι για τον ένδοξο αγώνα των προγόνων μας που ανήκουν πια στο Πάνθεον των Ηρώων και συνεχίζουμε με αφοσίωση και ευλάβεια να τιμούμε την ένδοξη μνήμη τους έχοντας δεσμευτεί με όρκο τιμής απέναντι τους πως θα τιμούμε τον αγώνα τους καθημερινά και έμπρακτα.

Χρόνια πολλά στους Κασσανδρινούς και τις Κασσανδρινές.

Τιμή και δόξα στους Ήρωες του τόπου μας.