Οπως ειναι γνωστο το χαλαζι ειναι ενα πολυ καταστρεπτικο αλλά και επικινδυνο καιρικο φαινομενο. Δημιουργειται στις καταιγιδες, μεσα στα καταιγιδοφορα νεφη(σωρειτομελανιες) οταν υπαρχει μεγαλη ασταθεια στην ατμοσφαιρα, αρα και υψηλες ταχυτητες ανοδικων ρευματων. Μεγαλο σε μεγεθος ομως χαλαζι για να δημιουργηθει, θελει και εναν ακομη παραγοντα να υπαρχει και αυτος ειναι η διατμηση ταχυτητας του ανεμου καθ’ υψος, ετσι ωστε η διαδρομη πανω-κατω-πανω-κατω του χαλαζοκοκκου να ειναι οσο το δυνατον μεγαλυτερη ωστε να «μαζεψει» οσο το δυνατον περισσοτερο νερο και να παγωσει πανω του.

Στην Ελλαδα συνηθως παρατηρειται χαλαζι διαμετρου 1-3 εκατοστων με μεγαλυτερες τιμες να ειναι σχετικα σπανιες αλλά να εχουν συμβει εως και 10.3 τουλαχιστον εκατοστων(δυτικη Αττικη) ενω και στην Ευρωπη εχουν αναφερθει χαλαζοπτωσεις με χαλαζοκοκκους εως και 15 εκατοστων διαμετρου στην Ρουμανια.
Πραγματικη κυριαρχος ομως στις μεγαλες χαλαζοπτωσεις ειναι οι ΗΠΑ(οχι μόνο επειδη οι υπερκυτταρες καταιγιδες ειναι πολυ περισσοτερες καθε χρονιά, αλλά και γιατι υπαρχει πολυ μεγαλυτερη οργανωση στα καιρικα στις ΗΠΑ με τις καταγραφες να γινονται σε πολυ οργανωμενο επιπεδο).

Η οποια κατεχει και το ρεκορ μεγαλυτερου χαλαζιου. Παρακατω παρατιθενται τα επεισοδια με τις μεγαλυτερες διαμετρους χαλαζοκοκκων παγκοσμιως:

•ΗΠΑ, Vivian στην Νοτια Ντακοτα, 23 Ιουλιου 2010 → 20.3 cm


•ΗΠΑ, Γουιτσιτα στο Κανσας, 15 Σεπτεμβριου 2010 → 19.7 cm


•Αργεντινη, Villa Carlos Paz, 8 Φεβρουαριου 2018 → 18.0 cm με 19.1 cm (εκτιμηση)

•ΗΠΑ, Aurora στην Νεμπρασκα, 22 Ιουνιου 2003 → 17.8 cm

•ΗΠΑ, Dante στην Νοτια Ντακοτα, 21 Αυγουστου 2007 → 17.5 cm

  

•Λιβυη, Μισραθ, 27 Οκτωβριου 2020 → 17.0 cm με 21.2 cm (εκτιμηση)

 

•ΗΠΑ, Ponca City στην Οκλαχομα, 17 Απριλιου 1935 → 17.8 cm με 20.3 cm (εκτιμηση)
•ΗΠΑ, Οστιν στο Τεξας, 6 Δεκεμβριου 1892 → 15.2 cm με 20.3 cm (εκτιμηση)
•ΗΠΑ, Aurora στο Ιλινοις 1 Μαιου 1933 → 19.1 cm (ανεπισημο)

Ομως υπαρχει και ενα ακομη φαινομενο που πεφτει το νερο παγωμενο απο τον ουρανο και κανει ακομα και τα μεγαλυτερα μεγεθη χαλαζιου να μοιαζουν μικροσκοπικα.
Αυτα ειναι τα λεγομενα μεγακρυομετεωρα που μοιαζουν με γιγαντιαιους κοκκους χαλαζιου, πολυ μεγαλυτερους ομως απο το χαλαζι, και ειναι πολυ μεγαλα κομματια παγου που πεφτουν απο τον ουρανο, χωρις να εχουν συνηθως σχεση με διεργασιες καταιγιδας οπως εχει το χαλαζι, που πεφτουν και απο καθαρο ουρανο πολλες φορες, και εχουν μαζα που κυμαινεται απο μισο κιλο εως και 680 κιλα που εχουν καταγραφει, και διαμετρο απο μερικα εκατοστα εως και 2 μετρα!
Η εξηγηση για την δημιουργια τους ακομα δεν ειναι πληρης αλλά πιστευεται οτι καποιες ατμοσφαιρικες διεργασιες στην τροποπαυση δημιουργουνε αυτα τα τεραστια κομματια παγου.
Απο το 2000 εως και σημερα, μολις περιπου 50 μεγακρυομετεωρα εχουν καταγραφει.

    

Πηγή: meteology.gr