Στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να δημιουργεί πρωτόγνωρες για το ΕΣΥ καταστάσεις. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει το 100%, ενώ όποια κλίνη εντατικής COVID-19 μένει κενή, το πολύ μέσα σε μισή ώρα καταλαμβάνεται από άλλον ασθενή

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας έστειλε τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης, ζητώντας 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19. Ωστόσο, η προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα εξέπνευσε, με τις αρχές να προβαίνουν σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ακόμη και εντός της ημέρας.

Όπως δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχαμε καταρτίσει μια σειρά σχεδίων για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους. «Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.

«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε, ενώ υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τόνισε, δε, πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.