Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2018 νέα κρούσματα, 99 θανάτους, ενώ 608 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τόνισε πως «το στοίχημα είναι να κερδίσουμε μέρες, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, να μην πιεστούν άλλο τα νοσοκομεία, εωσότου έχουμε το εμβόλιο». Άλλωστε, είπε, «έχουμε δεδομένα από τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν τα κρούσματα, οπότε ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες».

«Η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη», είπε σχετικά με την επομένη του lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι, «μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο. Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο».

Πηγή: real.gr