Οίδιος τόνισε ότι η εκτίμηση των 27 είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν πως πρέπει να συνεχίσουν. Τόνισε δε ότι το COREPER (συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων) την Τετάρτη θα εξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου και τα συμπεράσματα που θα τεθούν ενώπιον του ΣΓΥ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξετάσουν την κατάσταση και τον συντονισμό σε σχέση με την πανδημία COVID19 και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεση για συντονισμό σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, την εμβολιαστική στρατηγική, τα τεστ και τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων σε επόμενη φάση.
Ακολούθως οι 27 θα εξετάσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υιοθέτησης του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% ως το 2030. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό θα συμφωνηθεί μόνο αν προχωρήσει η υιοθέτηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η γερμανική προεδρία έχει ξεκινήσει επαφές για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί του μηχανισμού αιρεσιμότητας (κράτους δικαίου). Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους ως αύριο το βράδυ. “Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε (να έχουμε συμβιβασμό), αλλά αν δεν έχουμε τότε εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως Ταμείο Ανάκαμψης με 25ΚΜ, με διακυβερνητική συμφωνία”, εξήγησε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στα συμπεράσματα θα υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας και θα επισημαίνονται περιοχές πολιτικής που θα πρέπει να προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα.
Τέλος σε σχέση με το Brexit, ανακοίνωσε νέο τηλεφώνημα Φον Ντερ Λάιεν με Μπόρις Τζόνσον και τόνισε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εντατικά από χθες καταγράφοντας πρόοδο όχι όμως και συμφωνία στα 3 ανοιχτά ζητήματα: αλιεία, διακυβέρνηση και ισότιμο ανταγωνισμό. Έκανε λόγο για καθοριστικές ώρες και σημείο καμπής στις συζητήσεις.
Πηγή: real.gr