Ακόμη ένα έθιμο παράγωγο της Γουρονοχαράς αφού αποτελείται από κομμάτια του ζώου με «μπόλικο» λίπος ,μπορεί να μην συνάδει με τις προτάσεις υγιεινής διατροφής των καιρών μας αλλά αποτελεί ένα νόστιμο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης.

Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε αρκετές  χώρες του Βαλκανίων.

Στη Χαλκιδική από τα πεδινά έως τα ορεινά αποτελούσε μια όμορφη συνάντηση με κρασί και πολύ μουσική και βεβαία την τιμητική τους είχαν οι τσιγαρίδες.

Το Παλαιοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη είναι ίσως το μοναδικό χωριό που αδιάλειπτα κρατά την παράδοση στην κεντρική πλατεία.

Λίγο πιο κάτω στο προαύλιο του παλιού σχολείου στήνονται τα καζάνια και τα ταψιά  οι φωτιές ανάβουν από νωρίς του πρωί και οι μερακλήδες Παλαιοχωρινοί βάζουν την τέχνη τους και κάθε χρόνο κάνουν τις τσιγαρίδες πιο νόστιμες.

Ακριβώς έξω από το χώρο του ψησίματος γίνεται το μοίρασμα των ψωμιών και του κρασιού,είναι το σημείο συνάντησης χωρικών ,επισκεπτών αλλά και  των απανταχού Παλαιοχωρινών αφού η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς.

Μεγάλα τραπέζια κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία και η ορχήστρα να παίζει παραδοσιακά τραγούδια. Το κέφι φουντώνει και όλοι πιάνονται χέρι με χέρι.

Ο καιρός δεν είναι πάντα σύμμαχος και συνήθως πραγματοποιείται με χαμηλές θερμοκρασίες  και άλλοτε αναβάλλεται για λίγες ημέρες.Όπως και να έχει η Τσιγαριδογιορτή κρατάει καλά όπως και τα χέρια των χορευτών χρόνια τώρα.

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει και στην Άθυτο και σε άλλες περιοχές.

Γίνεται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία αναβολή της γιορτής που κρατά εκατοντάδες χρόνια.

Και του χρόνου να τα πούμε από κοντά!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε videos από παλαιότερες γιορτές του 2013.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ASdQ-qhat-Q&ab_channel=PolitistikoImerologio

https://www.youtube.com/watch?v=fn_T-43PAnQ&ab_channel=PolitistikoImerologio