Με την προσοχή στραμμένη στον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα είναι οι επιστήμονες καθώς τότε θα μπορούν να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον κορωνοϊό προκαλούν ανησυχία χωρίς ωστόσο να σηματοδοτούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε πως την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί αύξηση στα ημερήσια κρούσματα ειδικότερα στην Αττική, όπου και θα έχουν επιστρέψει ακόμα και όσοι μπόρεσαν να φύγουν προς την περιφέρεια για τις ημέρες των εορτών.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr