Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τον πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής έως την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μη μείνει κανένας δικαιούχος απέξω.

Η παράταση όμως, μοιραία, μεταθέτει χρονικά την έναρξη πληρωμών προς το τέλος Ιανουαρίου και απαιτεί ενδεχομένως ορισμένες πληρωμές να γίνουν και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Το ποσό το οποίο θα καταβληθεί ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν αναμένεται αύξηση του προϋπολογισμού αυτού του κύκλου, παρά τον μαζικό χαρακτήρα των αιτήσεων. Το 50% των ενισχύσεων του πέμπτου κύκλου είναι μη επιστρεπτέο, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε καθαρή ενίσχυση 750 εκατ. ευρώ στην αγορά υπό μορφή επιχορήγησης.

Έως χθες το βράδυ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ Mybusinesssupport είχαν υποβληθεί 516.630 αιτήσεις «κοντράροντας» τη μαζική συμμετοχή του τέταρτου κύκλου, όταν 444.170 δικαιούχοι έλαβαν έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2,16 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε λίγες ώρες χθες υποβλήθηκαν πάνω από 35.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, διατηρώντας βεβαίως την πρόβλεψη ελάχιστης καταβολής 1.000 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ενώ η αγορά ήδη γνωρίζει πως οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSuppοrt της ΑΑΔΕ κανονικά λήγει σήμερα το βράδυ, αλλά είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση παράτασης.

Πηγή: eyro2day.gr