Την καλή θέση που πέτυχε με τις επιχειρήσεις της καλείται ξαφνικά να υπερασπιστεί η Χαλκιδική, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά την απορρόφηση χρημάτων από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ίδιο, αλλά με μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων, συμβαίνει και στην Πιερία που επίσης είναι τουριστικός νομός, κάτι που έχει τη σημασία του.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό για τους δύο νομούς είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος κάνει λόγο για αποκλεισμό των 2/3 των ΜμΕ της περιφέρειας. Μάλιστα το κείμενο της ερώτησης υπογράφουν 26 βουλευτές, ανάμεσά τους και η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.

Η ερώτηση κάνει λόγο για «αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων αλλά και περιοχών, που προκαλεί η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα «Διέξοδος» της «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», όπως αναφέρει ο κ. Γιαννούλης. Την ίδια στιγμή, στη Χαλκιδική το πρόγραμμα χρηματοδοτεί 1633 επιχειρήσεις του νομού, από το σύνολο των 11,5 χιλιάδων επιχειρήσεων περίπου, ποσοστό 21,85%. Στη Θεσσαλονίκη χρηματοδοτούνται 3.259 επιχειρήσεις από το σύνολο των 85 χιλιάδων, ποσοστό 53,32%.

Παρόλα αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν στην ερώτησή τους, ότι «με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν και υπολογίζοντας μια μέση αιτούμενη ενίσχυση 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση, προκύπτει ότι θα ωφεληθούν 6.000 από τις 20000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση. Αν είχε ακολουθηθεί μια άλλη προσέγγιση, π.χ. αυτή της ενίσχυσης στις πληττόμενες επιχειρήσεις με ποσό 2.000 ανά θέση εργασίας με maximum τις 10 θέσεις εργασίας ανά επιχείρηση και λαμβάνοντας ως μέσο όρο τα 5 άτομα ανά επιχείρηση, τότε ωφελούμενες θα ήταν τουλάχιστον 15.000 επιχειρήσεις».

“Μία άλλη παράμετρος του τρόπου αξιολόγησης και των κριτηρίων με βάση τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων, αποτελεί το γεγονός ότι τη μερίδα του λέοντος τη διεκδικούν αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία με αποτέλεσμα περιφερειακές ενότητες οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως οι Σέρρες, αν και έχουν δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου και άλλων κλάδων που πλήττονται, θα έχουν μικρό ποσοστό εγκρίσεων”, αναφέρεται σε σημείο της ίδιας ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Εκτός όμως από τους ίδιους τους βουλευτές, δυσαρέσκεια υπήρξε και από επιμελητηριακούς παράγοντες. Αρκετά δημοσιεύματα σε νομούς όπως οι Σέρρες ή το Κιλκίς είδαν το φως, με τίτλους διαμαρτυρίας και ενστάσεις για τα κριτήρια του προγράμματος.

Η απάντηση των τοπικών φορέων της Χαλκιδικής

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων του προγράμματος, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε ο νομός Χαλκιδικής ως τουριστικός, από τον Αύγουστο ακόμη. «Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια πτώση τζίρου, κι έρχεται το πρόγραμμα να τις βοηθήσει. Κι εγώ έγινα αποδέκτης γκρίνιας αλλά από την άλλη χαίρομαι για τις επιχειρήσεις. Χίλιες φορές όμως να είμαστε ανοιχτά και να δουλεύουμε παρά να παίρνουμε χρήματα από προγράμματα», δήλωσε.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας χαρακτήρισε ιδιαίτερα άστοχες τις τοποθετήσεις περί «ευνοούμενης» Χαλκιδικής, καθώς είπε ότι ο νομός βρίσκεται σε ένα Lockdown διαρκείας από τον Αύγουστο. «Η προσφορά του νομού στο ΑΕΠ της χώρας είναι τεράστια. Ο νομός έχει τόσα τουριστικά καταλύματα και τόσες τουριστικές επιχειρήσεις που σωστά έγιναν όλες οι κινήσεις στήριξης αυτών. Διαφορετικά έχει πληγεί μια περιοχή που στηρίζει το ΑΕΠ της στον τουρισμό. Οι επιλογές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες» τόνισε ο ίδιος.