«Δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν πλάνο για την εστίαση. Πάμε εβδομάδα, εβδομάδα», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Σύψας διευκρίνισε ωστόσο, ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία μαζί με τα πανεπιστήμια καθώς έχει εντοπιστεί ότι αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε μεταξύ άλλων. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο» πρόσθεσε ο κ. Σύψας επισημαίνοντας ωστόσο αναφορικά με το λιανεμπόριο ότι «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο». Σχολιάζοντας σχετικά, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν. «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε. «Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, επισημαίνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά του ιού μέσα στα σπίτια.

Κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο τόνισε αν και επισήμανε πως τα πράγματα είναι σχετικά καλά, καθώς περάσαν οι γιορτές χωρίς κάποια επιδημική έκρηξη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος είπε.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιχείρησης Ελευθερίας για τον μαζικό εμβολιασμό υποστήριξε ότι ο μεγάλος στόχος, είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά. «Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε.

Πηγή: www.lifo.gr