Το Δ.Σ του Δήμου Κασσάνδρας με αφορμή τα τελευταία γεγονότα σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών προέβη στο παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η γυναίκα στις πατριαρχικές κοινωνίες βρέθηκε σε κατώτερη θέση από αυτή του ισχυρού άνδρα-Θεού που είχε μόνο δικαιώματα πάνω της. Πέρασαν αιώνες αγώνων στις πολιτισμένες κοινωνίες για να μπορέσει η γυναίκα να σταθεί ισότιμα απέναντι στον άνδρα, να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην ψήφο, στην εργασία, στα πολιτικά δικαιώματα, στο δικαίωμα πάνω στο ίδιο της το σώμα. Τίποτα δεν της χαρίσθηκε, όλα κατακτήθηκαν. Δυστυχώς όμως βλέπουμε και σήμερα στις πολιτισμένες κοινωνίες μας, να κυριαρχούν αναχρονιστικά στερεότυπα που υποβιβάζουν και ευτελίζουν τη γυναίκα, όπως η σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και βιασμός του ισχυρού προς το αδύναμο μέλος ενός στενότερου κοινωνικού κύκλου, είτε αυτός είναι η οικογένεια, είτε η εργασία, είτε ο χώρος εκπαίδευση ή άθλησης, όπου το πρότυπο του άνδρα-Θεού έχει δικαίωμα πάνω στο σώμα της και αυτό σχεδόν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη, όταν το θύμα δεν μιλάει ή όταν το ίδιο το θύμα μετατρέπεται σε θύτη.

Η αρχαία ελληνική μυθολογία έδωσε ταυτότητα σε αυτή την παρεκτροπή και το μαύρο στίγμα του πολιτισμού μας: Μέδουσα. Η όμορφη κόρη του Φορκέα, ιέρεια της θεάς Αθηνάς, δέχθηκε βιασμό από τον Θεό Ποσειδώνα. Η ίδια η Αθηνά μη μπορώντας να τα βάλει με τον Θεό καταδίκασε το ίδιο το θύμα του βιασμού, μεταμορφώνοντας την σε απεχθές τέρας που όποιος την κοίταζε στα μάτια πέτρωνε. Τελικά καταδικάσθηκε σε θάνατο από τον Περσέα. Το θύμα βασανίζεται και θανατώνεται στη θέση του Θεού – βιαστή της.

Η μικρή μας κοινωνία σήμερα στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα και καταδικάζει κάθε μορφή σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής βίας ή σεξισμού από όπου κι αν προέρχονται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να βιώσουν την τιμωρία της Μέδουσας. Να μπορούμε να τις κοιτάξουμε στα μάτια και να μην πετρώσουμε από ντροπή, επειδή δεν κάναμε το χρέος μας απέναντι σε μια ανθρώπινη ύπαρξη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η βία, σε κάθε της μορφή (σωματική, ψυχική, σεξουαλική), στιγματίζει, υποδουλώνει, εξευτελίζει τον άνθρωπο και όσο δεν αντιδρούμε γινόμαστε συνένοχοι με τον θύτη-τέρας, γινόμαστε οι ίδιοι τέρατα.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά