Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και η σχετικά αργή πρόοδος της Ευρωζώνης με τους εμβολιασμούς, σηματοδοτούν σύμφωνα με τους ειδικούς, τον αυξημένο κίνδυνο απώλειας άλλης μίας θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνει η Capital Economics.

Το σενάριο αυτό, θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Remaining Time-0:01 Fullscreen Mute

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου αναμένεται να πληγούν περισσότερο, σύμφωνα με την Capital Economics. Οι μη εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες μετρούν τις δαπάνες από μη κατοίκους, εξαιρουμένων των διασυνοριακών μετακινούμενων, εποχιακών εργαζομένων και φοιτητών, αποτυπώνουν τη σημαντικότητα του τουρισμού σε αυτές τις χώρες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του 2019.   Η τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους πριν ξεσπάσει η πανδημία, υπογραμμίζει τη σημασία των τουριστικών αφίξεων το καλοκαίρι, και συνεπώς πόσο εξαρτάται η ανάκαμψη αυτών των οικονομιών από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν από το καλοκαίρι.

Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών πάντως, η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο. Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Ισπανίας στο τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως ισοδύναμες με περίπου 2% του ετήσιου ΑΕΠ, αλλά μειώθηκαν στο 0,5% πέρυσι. Το εποχιακό μοτίβο είναι λιγότερο ακραίο στη Γαλλία και την Ιταλία και σχεδόν ανύπαρκτο στη Γερμανία. Έτσι, εάν οι αριθμοί του τουρισμού παραμείνουν χαμηλοί αυτό το καλοκαίρι, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το ΑΕΠ θα παραμείνει πιο κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση στην Ισπανία.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, ορισμένα από τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της απουσίας ξένων τουριστών ενδέχεται να καλυφθούν από πρόσθετες δαπάνες από κατοίκους εγχωρίως που σε άλλη περίπτωση θα είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, εξετάζοντας τις καθαρές εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οικονομίες του Νότου ξεχωρίζουν ως ευάλωτες.   Στον αντίποδα, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν, διότι η πιθανή απώλεια ξένων τουριστικών δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από πρόσθετες δαπάνες κατοίκων που κανονικά επισκέπτονταν άλλες χώρες.

Πηγή: www.lifo.gr