Αναλυτικά, η ανακοίνωση για τις διάφορες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου. 
”Οι εργασίες αναστήλωσης της οικίας του αείμνηστου Στέφανου Κότσιανου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Για να γίνει το έργο αυτό, το οποίο με πρωτοβουλία μας κηρύχθηκε διατηρητέο, συντάχθηκαν με ευθύνη του Δήμου οι σχετικές μελέτες, έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (εφορία νεοτέρων μνημείων κ.λ.π), προηγήθηκε η αγορά όμορης ιδιοκτησίας με το ποσό των 100.000 ευρώ για να οριστικοποιηθεί η μορφή του όλου κτίσματος και πετύχαμε την ένταξή του στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με το ποσό των 2.345.000 ευρώ. Μετά το πέρας των εργασιών το κτίριο θα μετατραπεί σε Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ένα πραγματικό «κόσμημα» για τον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική και ταυτόχρονα έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε μελετητή. Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης και πόλο έλξης για τους πολίτες αναβαθμίζοντας την εικόνα του Πολυγύρου και ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος επίσης έχει αγοράσει την ιστορικής σημασίας οικία Κοσμέτη (πρώην συμβολαιογραφείο), το οποίο είναι όμορο με το ήδη αγορασθέν ακίνητο κληρονόμων Ζαμπούνη. Για το μεν κτίριο της οικογένειας Κοσμέτη ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη κι απομένουν τυπικές λεπτομέρειες (έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής κ.λπ) για δε το κτίριο της οικογένειας Ζαμπούνη η όλη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη , ενώ ήδη με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου θα κατεδαφιστεί το εμπρόσθιο πρόσθετο τμήμα, ώστε να αναδειχθεί η μπροστινή πλευρά κι η όλη φυσιογνωμία του ακινήτου.

Τέλος, αγοράσθηκε με πόρους του Δήμου, η διατηρητέα οικία των κληρονόμων Χατζόγλου στη Γαλάτιστα, συνολικού εμβαδού 900 τ.μ και η όλη μελέτη της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προσβλέποντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πλέον περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και αναμένεται με την ανακαίνισή τους να αποκεντρωθούν και οι υπηρεσίες του Δήμου (Κτίρια Ζαμπούνη- Κοσμέτη).

Προσπαθούμε να διατηρούμε τα εμβληματικά και ιστορικά κτίρια του Δήμου μας αγοράζοντάς τα.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας, ενώ απόλυτος σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην ελεύθερη πρόσβαση όλων στην Τέχνη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Συνεχίζουμε…”