Το μπαράζ υποχρεωτικών λουκέτων στην αγορά έχει φέρει τεκτονικές αλλαγές στην αγορά, ενώ έχει προκαλέσει “τρικυμία” στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς εκτιμάται ότι τα χρέη που… φορτώθηκε ο ΕΦΚΑ το προηγούμενο έτος προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα έσοδα από εισφορές μισθωτών τα οποία πέρυσι γκρεμίστηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στα έσοδα από εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι το περασμένο έτος δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς το υπερταμείο ασφάλισης.

Θέλοντας να δώσει διέξοδο σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr το ενδεχόμενο να μεταθέσει τον χρόνο αποπληρωμής των εισφορών που “δημιουργήθηκαν” τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2020. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική ηγεσία δίνει μια πρώτη ανάσα στους εργοδότες που πλήττονται λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι οποίοι καλούνται έως τις 30 Απριλίου, να πληρώσουν μαζεμένα εισφορές τριών μηνών.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στη ρύθμιση αυτή, θα μπορούν να μπουν μόνο όσοι είχαν διευθετήσει τα χρέη τους μέσω παλαιάς ρύθμισης, την οποία όμως απώλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο στο καμβά των δικαιούχων φαίνεται ότι θα ενταχθούν και όσοι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, αρκεί να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι για οφειλές της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου του προηγούμενου έτους, που έχουν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου του 2021, οι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αποπληρωμή τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγή: real.gr