Οι εταιρείες κούριερ, κυρίως οι franchise, προτιμούν να κρύβουν ότι βρέθηκαν θετικοί οι εργαζόμενοί τους για να μην κλείσουν για όσο διάστημα διαρκεί η ιχνηλάτηση και η απολύμανση του χώρου. Αυτό καταγγέλλει μέσω του GRTimes διανομέας και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων, το οποίο προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς όπως αναφέρει υπάρχει «στοχοποίηση», αναφέροντας ότι σχετικό περιστατικό, συνέβη τη Δευτέρα 9/02, σε franchise κατάστημα γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών στον Άλιμο.

«Συμβαίνει συνέχεια. Εντοπίζεται κρούσμα στην επιχείρηση και πρέπει να παρέμβουμε εμείς για να ειδοποιήσουν τον ΕΟΔΥ και να γίνει η διαδικασία ιχνηλάτησης και απολύμανσης του χώρου. Τη Δευτέρα ένας συνάδελφος ο οποίος εργάζεται ως διανομέας σε γνωστό franchise κατάστημα στον Άλιμο, δεν αισθανόταν καλά, υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού και βγήκε θετικός. Η δική μου εμπειρία λέει ότι ένας διανομέας έρχεται σε επαφή με περισσότερα από 50 άτομα την ημέρα, αλλά και με πολλούς συναδέλφους. Ο ιδιοκτήτης του franchise καταστήματος, δεν έχει ειδοποιήσει ακόμη τον ΕΟΔΥ και οι εργαζόμενοι πάνε κανονικά στη δουλειά τους. Αντίστοιχο περιστατικό έγινε και πριν λίγο καιρό. Βρέθηκε θετικός εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης δεν μίλησε, μέχρι που βρέθηκε και δεύτερος και τότε αναγκάστηκε να το κλείσει. Κανείς τους δεν κλείνει το κατάστημά του αν δεν πιέσουμε γιατί είναι τεράστια οικονομική ζημιά», περιγράφει ο διανομέας.

Χθες, Παρασκευή, μέλη του σωματείου, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο εν λόγω κατάστημα στον Άλιμο και απαίτησαν να κλείσει έως ότου υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε τεστ κορωνοϊού. Ο ιδιοκτήτης διαμήνυσε μέσω μίας υπεύθυνης ότι θα κάνει τα απαραίτητα, χωρίς να έχει επικοινωνήσει ωστόσο με τον ΕΟΔΥ, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν ρεπορτάζ. «Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουν γίνει τα πρέποντα, θα προβούμε σε καταγγελία», διαμηνύει.

Τις καταγγελίες του μέλους του ΣΕΤΤΕΑ, επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατουπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής, Φιλιώ Παπαμιχαήλ, η οποία μιλώντας στο GRTimes προσθέτει ότι πολλές φορές οι εργαζόμενοι υπό το φόβο της απόλυσης, δε γνωστοποιούν ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊο, αντ’ αυτού ζητούν αναρρωτικές άδειες.

«Μη σας κάνει καμία εντύπωση η καταγγελία. Ενώ κερδίζουν, δεν υπολογίζουν την υγεία των εργαζομένων και δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ το οποίο προβλέπει απολύμανση του χώρου, των προϊόντων και ιχνηλάτηση με μαζικά τεστ. Γνωρίζω κι εγώ περιστατικό που οδηγός βρέθηκε θετικός και δεν πραγματοποιήθηκε τεστ σε κανέναν. Στις εταιρείες κούριερ, επικρατεί ένα καθεστώς εκφοβισμού. Θυμάστε το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου στα Γλυκά Νερά. Η εργοδοσία έχει φοβερές απαιτήσεις απ’ τους εργαζομένους χωρίς να μεριμνά για τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και την ασφάλειά τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλές φορές οι εργαζόμενοι αναγκάζονται εμμέσως να αποσιωπούν μπροστά στο φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης, δηλαδή της απόλυσης, ότι έχουν κορωνοϊό και ζητούν αναρρωτικές άδειες», καταγγέλλει.

«Βοηθούμε τους πολίτες να μένουν σπίτι, με την προϋπόθεση ότι είμαστε υγιείς»

Όπως αναφέρει το μέλος του ΣΕΤΤΕΑ, το οποίο προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, η προστασία από ότι φαίνεται δεν είναι ευθύνη των πολλών, αλλά των λίγων.

«Ένας διανομέας μίας εταιρείας κούριερ, συναναστρέφεται με πολλά άτομα. Σκεφτείτε μόνο σε πόσες πολυκατοικίες χρησιμοποιεί το ασανσέρ. Ουσιαστικά εμείς, συνδέουμε την κοινωνία με το εμπόριο. Οι πολίτες μένουν μέσα και τους εξυπηρετούμε, με την προϋπόθεση ότι είμαστε υγιείς, και οι εταιρείες κούριερ δεν μας βοηθούν να τηρούνται τα μέτρα. Μέχρι πρόσφατα αγοράζαμε μόνοι μας τα μέσα προστασίας και όπως βλέπετε, ένας συνάδελφος νοσεί και δε γίνεται ιχνηλάτηση. Επιπλέον, ξέρετε πόσες φορές έχω πέσει με το μηχανάκι; Είναι επικίνδυνο επάγγελμα, γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε να αναγνωριστούμε, έστω να μας δίνει η πολιτεία τα βαρέα μας…», καταλήγει.

Πηγή: grtimes.gr