Η τυχαία ανακάλυψη περίεργων μορφών ζωής κάτω από στρώματα πάγου της Ανταρκτικής έχει προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες.

Οι ερευνητές έκαναν διάτρηση στο Filchner-Ronne, ένα παχύ στρώμα πάγου, βάθους 900 μέτρων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μίας κάμερας έφτασαν μέχρι τον βυθό.   Εκεί, προς έκπληξή τους, η κάμερα αποκάλυψε 16 σφουγγάρια και 22 άγνωστα πλάσματα, προσκολλημένα στους βράχους, που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Μια συλλογή από οργανισμούς, σφουγγάρια και δυνητικά αρκετά πρώιμα άγνωστα είδη, συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρημάτων των επιστημόνων.   Ζώα σαν αυτά δεν αναμένεται να ζουν σε αυτές τις ακραίες τοποθεσίες, επειδή βρίσκονται μακριά από το φως του ήλιου και από οποιαδήποτε προφανή πηγή τροφής, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Γι’ αυτό και ήταν «μια πραγματική έκπληξη που είδα αυτά τα ζώα εκεί», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Huw Griffiths, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που τεκμηριώνει την ανακάλυψη.

«Είναι περίπου 160 χιλιόμετρα πιο κάτω από εκείνο το σημείο του πάγου, που είχαμε δει ποτέ σφουγγάρι» πρόσθεσε.

Η τυχαία ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα γεωλόγων, οι οποίοι έκαναν διάτρηση στον πάγο για να συλλέξουν δείγματα λάσπης, αλλά συνάντησαν τον βράχο που φιλοξενεί αυτά τα παράξενα πλάσματα.

Η περιοχή κάτω από τα γιγαντιαία πλωτά στρώματα πάγου είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς βιότοπους στη Γη.   Η συνολική έκταση που έχουν δει οι επιστήμονες κάτω από τα στρώματα αυτά του πάγου φτάνουν περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, σύμφωνα με τον Griffiths, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη βρετανική Ανταρκτική Έρευνα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η εύρεση των σφουγγαριών σε αυτήν την απομακρυσμένη τοποθεσία, είπε ο Griffiths, ήταν αυτό που έκανε την ανακάλυψη αυτή ιδιαίτερα προβληματική.   Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από τέσσερις χώρες (Βρετανία/Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science».

Λίγα ζώα έχουν βρεθεί σε θερμοκρασίες μείον 2,2 βαθμών Κελσίου και σε απόλυτο σκοτάδι. Οι πάγοι που επιπλέουν γύρω από της Ανταρκτική αποτελούν το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο οικοσύστημα στον Νότιο Ωκεανό. Καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη του ενάμισι εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά μόνο μια περιοχή διαστάσεων όμοιων με αυτές ενός γηπέδου τένις έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, μέσα από οκτώ γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους πάγους.

«Η ανακάλυψη μας εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, όπως πώς βρέθηκαν (τα άγνωστα ζώα) εκεί κάτω. Τι τρώνε, πόσο καιρό βρίσκονται εκεί και πόσο συχνή είναι η ύπαρξη τους στο βυθό. Είναι άραγε τα ίδια είδη που βλέπουμε έξω από τις παγονησίδες ή ένα νέο είδος; Και τι θα συμβεί σε αυτές τις κοινότητες, αν η παγονησίδα καταρρεύσει;», συμπλήρωσε ο Griffiths.

Σε προηγούμενες έρευνες, κάτω από τις παγονησίδες της Ανταρκτικής έχουν εντοπιστεί μέδουσες, μικρά ψάρια, σκουλίκια και άλλοι οργανισμοί.

Σε ό,τι αφορά τα στατικά ζώα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει μόνο να τα βιντεοσκοπήσουν καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να συλλέξουν δείγματα από αυτά.   Όπως δήλωσε ο Griffiths «Για να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φθάσουμε κοντά σε αυτά τα ζώα και στο περιβάλλον τους, που βρίσκεται κάτω από 900 μέτρα πάγου, 260 χιλιόμετρα μακριά από τα πλοία όπου βρίσκονται τα εργαστήριά μας.

Αυτό σημαίνει ότι, ως πολικοί επιστήμονες, θα πρέπει να βρούμε νέους και καινοτόμους τρόπους για να τα μελετήσουμε και να απαντήσουμε σε όλες τις νέες ερωτήσεις που έχουμε».

  Πηγή: www.lifo.gr