Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα έχει πληγεί πολύ σοβαρά και αν δεν υπάρξει σχέδιο και η φετινή σεζόν θα χαθεί με σημαντικές απώλειες.
Πριν μερικές μέρες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει πλάνο «για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας».

Πρόσφατα σε συνέντευξη του στον διεθνή τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας». Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού η κυβέρνηση έλαβε τα εύσημα και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers, ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή με το που το είπε ο πρωθυπουργός σταθήκαμε δίπλα του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγάλος μας ανταγωνισμός η Ισπανία, θέλει να ακολουθήσει το ίδιο σκεπτικό. Άρα ανοίγει μια διαδρομή για πιο ελεύθερες μετακινήσεις εφόσον υιοθετηθεί. Ένα δεν υιοθετηθεί τότε εμείς φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες. Ήδη έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί με το Ισραήλ και φαίνεται από την Μ. Βρετανία η προτίμηση για την Ελλάδα. Υπάρχει διάθεση και για τα Βαλκάνια. Ήδη οι Σέρβοι είναι έτοιμοι και μένει σε εμάς να ορίσουμε την διαδικασία ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα και για την Ρουμανία.
Για να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι άνθρωποι του τουρισμού αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι 210.000 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι που βρίσκονται στις επιχειρήσεις μας και να υπάρχει μια προλεταριοποίηση όποτε αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση για να μπορέσουν αν εμβολιαστούν και αυτοί οι άνθρωποι».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογράμμισε ότι στόχος για φέτος είναι να «κάνουμε το 50% του 2019, είναι μακριά όμως ακόμα αυτός ο στόχος» και επισήμανε ότι χρειάζεται μια καλύτερη προσέγγιση όσον φορά τον έλεγχο στα χερσαία σύνορα.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για κανέναν.  Εδώ τίθεται ένα θέα προσωπικής ασφάλειας και ατομικής ευθύνης. Εάν κάποιος εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί ή δεν έχει έρθει η σειρά του, θα χρειαστεί η καταγραφή να γίνει ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, από εκεί και πέρα είναι ατομική ευθύνη και του εργαζόμενου να αυτοπροστατευθεί για να μπορέσει και να εργαστεί και η επιχείρηση να μπορέσει να λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
Έχουμε έναν εργαζόμενο που έχουμε για παράδειγμα πέντε χρόνια στην επιχείρηση δεν μπορούμε εμείς να πούμε δεν θα δουλέψεις επειδή δεν είσαι εμβολιασμένος είναι άνθρωπος, συνεργάτης μας και στηρίζει την επιχείρηση.
Εμείς έχουμε ανάγκη τους εργαζόμενους όταν το ξενοδοχείο έχει πληρότητα δεν θα είμαστε στην λογική επειδή δεν έχεις εμβόλιο δεν σε παίρνω στην δουλειά. Αν κάποιος εργαζόμενος μολυνθεί αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι και ένας οικισμός ή ένας προορισμός να δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα στη επισκεψιμότητά  του».

Θετικός στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα δηλώνει και πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

«Επιθυμούμε να είμαστε στις πρώτες προτεραιότητες, ανησυχούμε όμως γιατί δεν ξέρουμε αν φτάνουν τα εμβόλια. Οι τουρίστες μας ρωτούν αν έχουμε εμβολιαστεί. Περισσότερο από 60% των μελών μας συμφωνούν στον εμβολιασμό. Σίγουρα το επιθυμούν και οι τουρίστες».

Σχετικά με τις φετινές κρατήσεις ο κος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. «Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει και υπάρχει αγωνία για τον εμβολιασμό. Κανείς δεν ασχολείται με το καλοκαίρι».

Όλοι συμφωνούν στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα και το ζητήσαμε και εμείς οι ίδιοι υπογραμμίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

«Είναι μια ασφάλεια και για τους ξένους και για εμάς για να πάμε και να έρθουν στο εξωτερικό».

Για το ενδιαφέρον από τουρίστες για την φετινή σεζόν ο Γ.Βεϊδαμενίδης ανέφερε ότι «όσα συμβόλαια δεν πραγματοποιήθηκαν είναι με 18μηνα voucher και κρατήσαμε ακριβώς τα ίδια. Από Σερβία Ουγγαρία Πολώνια υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν αλλά δεν έχουν γίνει κρατήσεις. Οι επιχειρήσεις μας έχουν να δουν χρώματα από το Σεπτέμβριο του 2019. Ζητήσαμε από τον υπουργό να γίνει ειδική πλατφόρμα, να δοθεί ενίσχυση για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε».

Για το γεγονός ότι οι ξένοι είναι θετικοί στο να εμβολιαστούν και να έρθουν στην χώρα μας έκανε λόγο ο Στέφανος Χατζημανώλης, Τουριστικός Πράκτορας.

«Εμείς κινούμαστε στο κομμάτι της πιστοποίησης,  είτε είναι τεστ Covid, είτε εμβολιασμός. Οι αγορές στην Βόρεια Ελλάδα αφορούν κυρίως την Βαλκανική και Κεντρική Ευρώπη, το Ισραήλ και την Κύπρο. Το ερωτηματικό είναι για τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Όλο αυτό το διάστημα του ενός έτους προσπαθούμε να πραγματευτούμε κάποια σενάρια σχετικά με τον τουρισμό.
όλα αυτά όμως θα φανούν κοντά στο Πάσχα».

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

Πηγή: rthess.gr