Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του ασφαλιστικού Οργανισμού «σε ορισμένες περιοχές όπως, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Αιτωλοακαρνανία οι δηλώσεις ζημιάς έχουν ήδη ξεκινήσει».

Σχετικά με τα κηπευτικά σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος σε πρώτη φάση θα γίνει εκτίμηση των ζημιών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καταστροφές περιορισμένης έκτασης.

Εν συνεχεία και εντός της ‘Ανοιξης (σ.σ. Μάρτιος-Απρίλιος) θα προχωρήσει η εκτίμηση των καταστροφών στις δενδρώδη καλλιέργειες και στα σιτηρά καθώς σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ζημίας». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι περιπτώσεις σε οπωροφόρα δέντρα περιοχών όπως της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας αλλά και στην Πελοπόννησο, όπως η Λακωνία, όπου «δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα τα συμπτώματα των ζημιών και συνεπώς δεν μπορούν να κοστολογηθούν» σημείωσαν.

Ζημιές οι οποίες εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα, στα εσπεριδοειδή και στις καλλιέργειες Αβοκάντο προκλήθηκαν καταστροφές σε αγροτεμάχια που δεν είχαν συγκομισθεί.

Τέλος, ζημιές σημειώθηκαν σε υπαίθρια αλλά και σε υπό θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι κατασκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ