Αρκετά παράπονα εκφράζει ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος σε σχέση με την απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση Α. Τρίτσης, καθώς όπως ανέφερε, τα κονδύλια του «Φιλόδημος» που ήδη απορροφήθηκαν θα συνυπολογιστούν στο σύνολο των χρημάτων που απορροφά ο κάθε δήμος και από το Α. Τρίτσης.

«Οι προσκλήσεις που είχαν βγει στην αρχή δεν είχαν πλαφόν και όλοι ενεργοποιηθήκαμε για να καταθέσουμε φακέλους. Εμείς για παράδειγμα καταθέσαμε πρόταση για Αγροτική Οδοποιία πάνω από 13 εκ ευρώ. Δυστυχώς πληροφορούμαι ότι το Υπουργείο θα βάλει πλαφόν. Δεν μπορώ να καταλάβω το γεγονός, γιατί αυτοί που έχουν ετοιμότητα να χρηματοδοτούνται το ίδιο με εκείνους που είναι τεμπέληδες και περιμένουν να πάρουν χρήματα. Όποιος είναι επιμελής, δουλεύει και προσπαθεί, έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα κονδύλια που πρέπει», τόνισε ο δήμαρχος.

Στο πλαίσιο των έργων ο δήμος πέτυχε 3,5 εκ. ευρώ για το έργο ύδρευσης της Γαλάτιστας, 4,5 εκ. ευρώ για την αποχέτευση και τον βιολογικό Ολύνθου, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τα αποχετευτικό δίκτυα και τον βιολογικό καθαρισμό Μεταμόρφωσης για τα οποία άμεσα υποβάλλεται σχετική πρόταση χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο τα χωριά Πλανά, Καλύβες, Γερακινή, έχουν σχεδιασμένες παρεμβάσεις για ολοκληρωμένες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ ετοιμάζεται και μια ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο του Α. Τρίτσης.

Παράλληλα ο δήμος έγινε αποδέκτης μιας δωρεάς, έκτασης 8 στρεμμάτων, όπου θα σχεδιαστεί βιολογικός συλλογής λυμάτων. «Καλύπτουμε όλες τις σοβαρές προσκλήσεις του Α. Τρίτσης παρά τις ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό. Στο πλαίσιο της κινητικότητας, μάς έφυγαν πολλοί υπάλληλοι και δεν έχουμε ούτε πολιτικό  μηχανικό», τόνισε ο δήμαρχος. Ο δήμος σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετατροπής της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό ώστε να έχει ο Πολύγυρος μια δεύτερη τεχνική αυτοτελή υπηρεσία για γρήγορες δημοπρατήσεις και ασφαλείς επιβλέψεις. Την ίδια στιγμή μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει κάθε δήμος όταν αλλάξει ο νόμος για τα δημόσια έργα, όπως επεσήμανε ο κ. Ζωγράφος.

Στον Πολύγυρο ολοκληρώνεται το έργο του βιολογικού καθαρισμού καθώς οι εναπομένουσες εργασίες αφορούν πλέον τα αποχετευτικά δίκτυα. Ολοκληρώνεται και το Γηροκομείο Πολυγύρου. Μετά την προμήθεια εξοπλισμού θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις του προσωπικού. Ο δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα έργα του δήμου, με εμβέλεια και αναφορά κοινωνικού περιεχομένου σε όλο τον νομό.

Εξίσου σημαντικό έργο είναι αυτό που αφορά τον ιστορικό παιδικό σταθμό Πολυγύρου ενώ εγκρίθηκαν και τα αντιπλημμυρικά έργα της Ορμύλιας. Παράλληλα εγκρίθηκαν αθλητικές υποδομές και γήπεδα, ράμπες για ΑμεΑ και στέγαστρα σε πολλά σημεία που απαιτούνται.

Τέλος ο κ. Ζωγράφος αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση του δήμου σε επίπεδο πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού αλλά και κοινωνικής πολιτικής βάσει της οποίας έγινε η δράση της δωρεάν παροχής γευμάτων. Όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκ νέου αυτό τον μήνα διενεργούνται δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού για όλους τους δημότες Πολυγύρου.