Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.784 κρούσματα, 39 θανάτους ενώ ανέβηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνοντας τους 367, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής να αυξάνονται και η πίεση στο ΕΣΥ να είναι έντονη, στα όρια της ασφυκτικής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής βρίσκεται το θέμα του lockdown, η παράταση του οποίου θεωρείται δεδομένη. Από την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το «μήνυμα» ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ότι δεν επιτρέπουν τη σταδιακή άρση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως αναφέρει το enikos.gr, το ζητούμενο τώρα είναι εάν η παράταση αυτή αφορά σε μόλις μία εβδομάδα ή θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη διατήρησης της καραντίνας ακόμη και μετά τις 15 Μαρτίου. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι δεν θα έχει προλάβει μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων να αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά όταν εκτιμάται ότι έως τις 5 Μαρτίου τα κρούσματα θα κινούνται πέριξ των 2.000 και ίσως τα ξεπεράσουν.

Άλλοι πάλι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για κάτι τέτοιο από τώρα και είναι οι ίδιοι που θέλουν να εισηγούνται, προχωρώντας βήμα- βήμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιολογούνται τα δεδομένα και η πορεία της πανδημίας από εβδομάδα σε εβδομάδα και ότι δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.

«Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε την ανησυχία της για αυτή την εβδομάδα, ωστόσο δεν απέκλεισε ήδη να έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος. Δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το πόση παράταση του lockdown απαιτείται για να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, λέγοντας ότι πρέπει να το αφήσουμε στην ομάδα που επιβλέπει όλα τα δεδομένα.

Για το νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό λίγοι περισσότεροι από 300 ασθενείς εκ των οποίων περίπου οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: real.gr