Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με επιστολή του ζητάει αλλαγή ωραρίου και λειτουργίας της αγοράς τα Σάββατα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο, αυξημένου κινδύνου, όπως ο νομός.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρεται τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα, όσο να πωλούνται και βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είναι σαφές σε όλους μας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη
αρχή και όποια μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την προστασίας της, είναι κατόπιν εισηγήσεων της επιστημονικής κοινότητας των λοιμοξιολόγων που εξετάζουν και αναλύουν το ιικό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας.

Εντούτοις όμως παρατηρούμε ότι σε περιοχές που εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο
επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δεν ισχύουν τα ίδια έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε περιοχές που έχουν
ενταχθεί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου , και στο οποίο εντάσσεται τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Διαπιστώνουμε όμως εδώ και αρκετό καιρό, μια διαφοροποίηση σχετικά με την λειτουργία της αγοράς. Με βάσει τις διατάξεις, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης το ωράριο λειτουργίας της αγοράς (πχ καταστήματα τροφίμων, λιανεμπόριο) ορίζεται ως προαιρετικό (διευρυμένο) από
Δευτέρα έως Παρασκευή από 07.00 έως 20.30 και τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας που ισχύουν είναι από τις 5:00 έως τις 21:00 κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 5:00 έως τις 18:00 κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή. Ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπως και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες που κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου, το προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας της αγοράς ορίζεται από 07.00 έως 17.30 καθημερινώς και τα μέτρα που ισχύουν για περιορισμό της κυκλοφορίας είναι από τις 5:00 έως τις 18:00 καθημερινά.

Δεχόμαστε ότι η διαφοροποίηση αυτή ισχύει για το λόγο ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο
αστικό κέντρο και αν εφαρμόζονταν το ίδιο ωράριο λειτουργίας της αγοράς ενδεχομένως θα
παρατηρούνταν φαινόμενα ύπαρξης έντονου συνωστισμού. Ωστόσο όμως δεν θα πρέπει να
παραβλέψουμε ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτούργησαν στον νομό μας, επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εν’ όψει βέβαια και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, πιστεύουμε ότι και στις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς που ισχύει και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον ένα άλλο σημείο που οφείλουμε να σας επισημάνουμε είναι σχετικό με τη λειτουργία  των λαϊκών αγορών που λειτουργούν την ημέρα του Σαββάτου. Ενώ το λιανεμπόριο είναι κλειστό με κρατική εντολή για αποφυγή διάδοσης της πανδημίας , στις λαϊκές αγορές την ημέρα του Σαββάτου επιτρέπεται και η πώληση βιομηχανικών ειδών (ρούχα , παπούτσια κλπ). Προϊόντων που θα πωλούνταν αντίστοιχα από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου , αν θα ήταν ανοιχτά.

Επικροτούμαι την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και την ημέρα του Σαββάτου όπου να πωλούνται εκτός από αγροτικά προϊόντα και βιομηχανικά είδη, αλλά για να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, ζητάμε με παρέμβασή σας, να λειτουργούν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου την ημέρα του Σαββάτου, έστω και με την μέθοδο του click away.

Παρακαλούμε την άμεση ανταπόκρισή σας και τις δικές σας ενέργειες για την επίλυση των
προαναφερόμενων ζητημάτων ώστε να διευθετηθούν τυχόν παραλείψεις και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.