Ζεστός υπήρξε ο φετινός χειμώνας, με εξαίρεση τις περιόδους που σημειώθηκαν δύο μεγάλες κακοκαιρίες.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις περιόδους που τη χώρα έπληξαν οι κακοκαιρίες «Λέανδρος 14-18/01/2021 και «Μήδεια» 13-17/02/2021, ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν από τους πιο ζεστούς.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της μέγιστης θερμοκρασίας ανά ημέρα και την απόκλισή της από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019) για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έγινε για τους σταθμούς στη Φλώρινα, στη Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά, στην Αθήνα/Γκάζι και στο Ηράκλειο.

Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στην Αθήνα (Γκάζι) τον χειμώνα 2020-2021.

Στο μεγαλύτερο διάστημα των τριών μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (90 ημέρες συνολικά) η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές για μεγάλο αριθμό ημερών (πχ για τις 66 από τις 90 ημέρες του χειμώνα στην Θεσσαλονίκη). Ο θερμότερος μήνας του χειμώνα ήταν ο Ιανουάριος του 2021, με σημαντική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας.

Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Φλώρινα τον χειμώνα 2020-2021.

Στα  διαγράμματα διακρίνονται με μπλε μπάρες οι αρνητικές αποκλίσεις από την κανονική τιμή ενώ με κόκκινες μπάρες οι θετικές αποκλίσεις.

Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ηράκλειο της Κρήτης τον χειμώνα 2020-2021.
Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Θεσσαλονίκη τον χειμώνα 2020-2021.
Πηγή:lifo.gr