Αλλαγές στον κωδικό «6» που στέλνουν οι πολίτες με sms στο 13033 προκειμένου να πάνε για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο σκέφτεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα που είναι αυξημένη στην Αττική παρά το lockdown και τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του κωδικού «6», δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανάκια από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια.

Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους. Το ίδιο θα γίνεται και για την άσκηση, καθώς οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν ότι πλέον δεν είναι λίγοι οι πολίτες που στέλνουν μήνυμα για κατ΄ εξαίρεση άσκηση και πηγαίνουν εκδρομές εντός της Αττικής ή επισκέψεις σε άλλα σπίτια.

Ειδική επιτροπή εξετάζει πώς θα ανοίξουν νωρίτερα καταστήματα κι εστίαση

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση μελετά «έξυπνα» μέτρα ώστε να αρθούν οι περιορισμοί του lockdown που είναι σε εφαρμογή από τον περασμένο Νοέμβριο και έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και την αγορά σε οικονομική ασφυξία. Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Υγείας έχει δημιουργηθεί μία νέα υποεπιτροπή 10 ειδικών επιστημόνων, η οποία επιχειρεί να συντάξει σειρά «έξυπνων» μέτρων που να είναι άμεσα εφαρμόσιμα αλλά και να δίνουν ανάσα στη αγορά και τους πολίτες.

Το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr η νέα υποεπιτροπή που πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Κυριακή και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσει και πάλι, ξεκίνησε να συζητά το θέμα του λιανεμπορίου και πώς θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν στα εμπορικά καταστήματα με μια ελευθερία αλλά χωρίς να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς. Μέσα στην επιτροπή υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά και οι καταναλωτές να περιμένουν «έξω στον αέρα» όπως λένε, όπου ο κίνδυνος είναι περιορισμένος για τη μετάδοση του κορονοϊού. Οι περισσότεροι επιστήμονες της επιτροπής δεν είναι αρνητικοί στο να υπάρχουν περιορισμοί μόνο στον αριθμό των ατόμων που θα μπαίνουν στα καταστήματα δηλαδή στους κλειστούς χώρους όπου ο κίνδυνος της μετάδοσης αυξάνεται.

Η εστίαση

Στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί αναμένεται όπως υπογραμμίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, να εξετάσουν λεπτομερώς και το θέμα της εστίασης η οποία μάλιστα εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα ανοίξει νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί. Αρκετοί συμμετέχοντες στην επιτροπή εκτιμούν ότι τα εστιατόρια και τα καφέ θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα στους εξωτερικούς χώρους ώστε να μην συνωστίζονται οι πολίτες στα πάρκα, τις παραλίες και τα παγκάκια αλλά κυρίως στα σπίτια όπου παρατηρείται υπερμετάδοση του ιού.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι… σκληροπυρηνικοί στην υποεπιτροπή που δημιουργήθηκε και οι οποίοι θεωρούν πως όλα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Η άποψη αυτή πάντως δεν αναμένεται να επικρατήσει, καθώς ο κλάδος της εστίασης είναι ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή και η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να ανοίξουν στους εξωτερικούς χώρους ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εξάλλου τα λουκέτα σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ είναι ήδη πολλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί για πολύ καιρό ακόμη στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών.

Πάντως η νέα υποεπιτροπή των ειδικών αναμένεται άμεσα να εισηγηθεί τον τρόπο που θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση και για την εστίαση. Αυτό όμως που τονίζεται δεόντως από αρκετούς επιστήμονες της νέας επιτροπής είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ότι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε εξωτερικούς χώρους όπως παραλίες, πάρκα κλπ δεν θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τις Αρχές, καθώς όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η διασπορά του κορονοϊού δεν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους αλλά κυρίως σε εσωτερικούς.

Πηγή: ethnos.gr