Σε ένα Δήμο, όπως ο Αριστοτέλης, με κορυφαία και σημαντικά αρχαιολογικά τοπόσημα, η συνεργασία με την αρμόδια Εφορία μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά τόσο για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων μας όσο και για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.

 

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος για την κουβέντα με τον κ. Γεώργιο Σκιαδαρέση:

 

Υποδέχτηκα στην Ιερισσό το νέο Προϊστάμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, κ. Γεώργιο Σκιαδαρέση, συνοδευόμενο από τον Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Παπαστάθη.
Σε ένα Δήμο, όπως ο δικός μας, με κορυφαία και σημαντικά αρχαιολογικά τοπόσημα, η συνεργασία με την αρμόδια Εφορία μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά τόσο για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων μας όσο και για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Μιλήσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη Μονή Ζυγού (ώριμες μελέτες για ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ) και τον Πύργο του Προσφορίου στην Ουρανούπολη, για την Αρχαία Άκανθο και τη διάθεση μας να αναπλάσουμε τον ιστορικό τόπο “Μαύρο Αλώνι” στην Ιερισσό, για τις ήπιες παρεμβάσεις που επιχειρούμε στη διώρυγα του Ξέρξη στα Νέα Ρόδα, για τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τα Αρχαία Στάγειρα (κόμβος σύνδεσης με την κύρια είσοδο και βελτίωση της βόρειας εισόδου από Ολυμπιάδα), για τη σύνδεση του Πάρκου του Αριστοτέλη με τα Σιδηροκαύσια στα Στάγειρα μέσω πεζογέφυρας, για τη σημασία που δίνουμε στο κάστρο Νέπωσι στο Παλαιοχώρι και φυσικά για τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και την ακρόπολη της αρχαίας Άρνης (Προφήτης Ηλίας) στην Αρναία.
Ενημέρωσα τον κ. Σκιαδαρέση ότι εντάσσουμε το σύνολο των Αρχαιολογικών μας χώρων στις περιπατητικές διαδρομές που παραδίδουμε προς χρήση, στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.
Διαφαίνεται ως κοινός τόπος η ανάγκη σύμπραξης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία επιβεβαιώνοντας και τη μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία μας.