Μανώλης Δερμιτζάκης: Η εφαρμογή ενός πιο σκληρού lockdown είναι πολύ πιθανό να μην αποτελεί λύση, σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη. Αυτό, διότι τα μέτρα του κορωνοϊού δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε, συνέχισε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αναλυτικότερα:

Μ. Δερμιτζάκης: Τι είπε αρχικά

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόσης κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει», υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο, το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει. Τώρα, το φάρμακο δεν δουλεύει. Έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Ή θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο», συνόψισε ο καθηγητής. Το έκανε, επιχειρώντας να δώσει μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Οι δηλώσεις του Μανώλη Δερμιτζάκη για το σκληρό lockdown.

Μ. Δερμιτζάκης: Όσα ανέφερε στη συνέχεια

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown. Όμως, να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε μιλώντας στον «ΣΚΑΙ». Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει. Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown» πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αυτή η λύση να δουλέψει.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πως θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητα τους ενώ έπρεπε. «Δεν μπορώ να σας πω πως θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτυ ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» πρόσθεσε και πρόσθεσε ότι ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.

Πηγή: www.enimerotiko.gr