Την άγνωστη αυτή πτυχή του Εγκέλαδου αποκάλυψε στο real.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, προσθέτοντας ότι «ο πρώτος όπως και ο δεύτερος σεισμός, δεν προήλθαν από το ρήγμα των Φαρσάλων, όπως αρχικά είχαμε υποθέσει, το οποίο δεν έχει κινηθεί, βρίσκεται σε ηρεμία εκατοντάδες χρόνια , ενδεχομένως και για δύο χιλιάδες χρόνια…».

Η νέα δόνηση χθες στις 20:38 το βράδυ με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ αρχικά εξέπληξε αλλά δεν αιφνιδίασε τους επιστήμονες, καθώς το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών έχει παρατηρηθεί ξανά στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

«Πρόκειται για νέο σεισμό που βρίσκεται στην προέκταση του ρήγματος που «έσπασε» την Τετάρτη. Ο νέος σεισμός προήλθε από την μεταφορά τάσης από το πρώτο ρήγμα στο δεύτερο. Και έσπασε έτσι το δεύτερο ρήγμα που είναι πιο κοντά στην Ελασσόνα και έχει περίπου το ίδιο δυναμικό με το πρώτο. Στην κλίμακα ροπής ο δεύτερος ήταν 6 ενώ ο πρώτος 6,3 στην ίδια κλίμακα», επεσήμανε ο κ. Γκανάς.

Όπως εξήγησε «Ο πρώτος σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα που βρίσκεται στον όγκο του Δαμασίου. Και τα δύο ρήγματα είναι άγνωστα ρήγματα , δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν. Θα υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία και απόλυτα φυσιολογική η οποία όμως θα διαρκέσει επί μήνες».

«Ο κίνδυνος δεν πέρασε, έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δηλ. 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη  του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλ. τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν…» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί πως ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ , τον Οκτώβριο του 2020 στην Σάμο ,δεν είχε τόσο ισχυρούς μετασεισμούς όσο αυτοί που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Θεσσαλία. Και αυτό γιατί τότε, σύμφωνα με τους Έλληνες σεισμολόγους, στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου είχε σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι του ρήγματος κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Ελασσόνας, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους…

Πηγή: real.gr