Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, πρώτη εκλεγμένη δήμαρχος στη Χαλκιδική μετά την Κατερίνα Καραολάνη της Τρίγλιας, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια περίπου, μας μιλά για την πορεία των γυναικών στην πολιτική, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Η κ. Χαλκιά υποστηρίζει ότι οι  γυναίκες από τη φύση τους μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πολιτικής σκηνής λόγω των χαρακτηριστικών τους. Πολυεπίπεδος τρόπος σκέψης, πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και έχουν μάθει να κρατούν ισορροπίες στη ζωή τους, κάτι που όπως λέει λειτουργεί στο σύνολο ως μεγάλο αβαντάζ για τη γυναίκα στην πολιτική. 

-Οι γυναίκες επιβαρύνονται με όλα τα καθημερινά πρακτικά πράγματα στο σπίτι που οι άνδρες θεωρούν δεδομένα. Και ταυτόχρονα ασχολούνται με καριέρα και πολιτική, στην προκειμένη περίπτωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι αλλά δεν είναι ίδιοι. Τη μητρότητα δεν μπορεί να την υιοθετήσει ένας άνδρας. Άρα η γυναίκα έχει το χάρισμα του θεού, να μπορεί να κάνει τα πάντα στο σπίτι, με τα παιδιά, τη δουλειά και ότι άλλο έχει να ασχοληθεί. «Με χαρά μου βλέπω ότι οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την ανάγκη της γυναίκας να κάνει καριέρα. Είναι ωραίο να βλέπεις στον δρόμο μπαμπάδες με καροτσάκια και μωρά», επισημαίνει η δήμαρχος.

Η κ. Χαλκιά θεωρεί ότι το ελεύθερο επάγγελμα που ασκεί χρόνια τώρα την έκανε αναγνωρίσιμη όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Η ίδια είναι πεπεισμένη πως η κάθοδός της στις εκλογές για τον δήμο Κασσάνδρας και η προηγούμενη συγκρότηση ψηφοδελτίου ήταν τόσο εύκολη ή δύσκολη όσο ήταν και για όλους τους άλλους υποψηφίους.  Η φύση της γυναίκας είναι το νοικοκυριό, λέει η δήμαρχος, αλλά προτού σπεύσει κάποιος να το κρίνει αναχρονιστικό, προσθέτει, ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα έχει όλα σε τάξη. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει χρόνος, προσπαθεί και πετυχαίνει να τα κάνει όλα γρήγορα, σχεδόν ταυτόχρονα. «Χαίρομαι πολύ που κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνωρίζουν το έργο μου και όταν με βλέπουν μου λένε «μπράβο, συνέχισε να προσπαθείς», τονίζει η κ. Χαλκιά. 

Η πορεία της στο ελεύθερο επάγγελμα ήταν σχετικά εύκολη και ανεμπόδιστη αφού όπως λέει η κ. Χαλκιά, και άλλες γυναίκες λειτουργούσαν λογιστικά γραφεία καιρό πριν από την ίδια. Αισθάνεται πολύ περήφανη για την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που ασχολήθηκε με την πολιτική  στα 45 της και έφτασε πολύ ψηλά ενώ παράλληλα έχει και 7 παιδιά. Περήφανη νιώθει και για τον εαυτό της που είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Κασσάνδρα.  «Δουλεύω πολύ σκληρά για μην πει ποτέ κανείς που με ψήφισε ότι το μετάνιωσε», τονίζει. Για τους συνεργάτες της, διαχωρισμούς δεν κάνει, γυναίκες και άνδρες, αν είναι κάποιος καλός στη δουλειά του τότε λέει μπράβο. Υπάρχουν όλα τα είδη συνεργατών και υπαλλήλων, όπως αναφέρει.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, η κ. Χαλκιά τονίζει ότι η γυναίκα από τη φύση της θα είναι επιφορτισμένη πάντα να κάνει παραπάνω πράγματα από έναν άνδρα. «Για τις γυναίκες όμως που δεν έχουν τη δύναμη, που βιάζονται σωματικά ή λεκτικά, σε αυτές πρέπει να σταθούμε. Πέρασαν ανεπιστρεπτί τα χρόνια που ο κάθε ανεγκέφαλος βίαζε σωματικά ή λεκτικά. Η γυναίκα είναι δυνατό φύλο. Αν έναν άνδρα τον αφήσεις μόνο του με τις υποχρεώσεις που έχει μια γυναίκα δεν θα μπορέσει να σταθεί. Στον δήμο μας θα δημιουργήσουμε και μια κοινωνική υπηρεσία για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά», καταλήγει η δήμαρχος Κασσάνδρας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται φέτος κάτω από συνθήκες βίαιης προσαρμογής του πλανήτη σε κατάσταση προστασίας από μια πρωτοφανή πανδημία. Στη χώρα μας δεν θα δούμε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες και εστιατόρια γεμάτα από γυναικοπαρέες όπως συνήθως τέτοια μέρα, ως μια καλή ευκαιρία εξόδου και γλεντιού. Βλέπουμε όμως όλο αυτό το διάστημα γυναίκες επιστήμονες να μάχονται κατά του κορωνοϊού, γυναίκες νοσηλεύτριες να  ξενυχτούν μερόνυχτα στα νοσοκομεία στο πλευρό ασθενών, γυναίκες εκπαιδευτικούς να διδάσκουν στα παιδιά μας γράμματα και ήθος με τη μάσκα στο πρόσωπο, όχι όμως και στην ψυχή. 

Στο ρεπορτάζ μας προσεγγίσαμε τις κυρίες της Χαλκιδικής που η καθεμία διακρίνεται σε διαφορετικό στίβο αλλά με το ίδιο πάθος και μεράκι για όλα όσα κάνουν.