Η Αναστασία Πετρίδου έχει 6 παιδιά, το μεγαλύτερο είναι 19 ετών και τα μικρότερα, τα τελευταία είναι δίδυμα. Η ίδια είναι μόλις 38 ετών. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά έκανε την οικογένειά της σε πολύ μικρή ηλικία γιατί όπως λέει η ίδια, το όνειρό της από παιδί, ήταν να κάνει πολλά παιδιά. Έτσι και στα 18 της ξεκίνησε αυτή, την πολυμελή οικογένεια.

Η ιστορία βέβαια δεν σταματά εδώ. Στην πολύτεκνη Αναστασία. Η 38χρονη κοπέλα, γιατί κοπέλα θεωρείται στην ηλικία αυτή, είναι παράλληλα και εργαζόμενη. Είναι δημοτική υπάλληλος στον δήμο Ν. Προποντίδας. Δεν εργάζεται σε γραφείο κάποιας υπηρεσίας απλώς. Εργάζεται στα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης.  Οι εκπλήξεις με τις γυναίκες δεν σταματούν ποτέ.

Ρωτήσαμε την Αναστασία αν έχει βοήθεια στο σπίτι. «Η μόνη βοήθεια που έχω είναι ο άνδρας μου. Μοιραζόμαστε τις υποχρεώσεις όσο γίνεται και τα παιδιά βοηθάνε το ένα το άλλο», μας λέει.

Αυτό που την κάνει χαρούμενη είναι να βλέπει τα παιδιά της ευτυχισμένα και να μπορεί να προσφέρει σε αυτά περισσότερα πράγματα.

Η Αναστασία είναι «παγωμένη» με όσα ακούει να καταγγέλλονται σε θέματα κακοποίησης και παρενόχλησης γυναικών. «Σε μας δεν σημειώθηκε ποτέ κάτι. Λίγα νεύρα παραπάνω κάποιες φορές και τίποτα άλλο. Στο θέμα «παιδί» όλοι υποχωρούν και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν». Λέει.

Στη δουλειά της, που είναι χειρωνακτική καθαρά,   ξέρει ότι την σέβονται γιατί έχει δείξει ότι την αγαπάει. Υπάρχει βοήθεια γιατί κανείς δεν μπορεί να δουλέψει σε απορριμματοφόρο μόνος του.

«Το πρωί πίνω ξυπνάω και πίνω καφέ, στις 6 φεύγω για δουλειά και μισή ώρα μετά είμαστε ήδη στον δρόμο. Μέχρι τις 13,30 είμαστε στη δουλειά και μετά επιστρέφω σπίτι. Ο σύζυγος θα έχει ετοιμάσει φαγητό, τρώμε και μετά διαβάσματα, για να περάσουμε αργότερα στις απογευματινές δραστηριότητες. Και όταν πάει 10 το βράδυ όλοι πέφτουν στο κρεβάτι, εκτός της μαμάς που φτάνει για ύπνο μετά τα πλυσίματα κλπ στις εντεκάμιση», περιγράφει η Αναστασία. Η μόνη μέρα που κλέβει λίγο χρόνο για τον εαυτό της είναι η Κυριακή… 

Το φαγητό του λόχου

Μια οικογένεια οχτώ ατόμων τι τρώει καθημερινά; Δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε την Αναστασία. Το φαγητό είναι μια πολύωρη διαδικασία από μόνο του άλλωστε. Μας έδωσε κανά δυο παραδείγματα. Δύο κιλά μακαρόνια και ενάμιση κιλό κιμάς για τη γνωστή αγαπημένη συνταγή, ή 10 μπούτια κοτόπουλο και ξεχωριστά ένα ταψί πατάτες…

 

«Οι γυναίκες να μάθουν να τολμούν»

«Θέλω να δω τα παιδιά μου όπως αυτά επιθυμούν κι εγώ να είμαι εδώ να τα βοηθήσω όπως μπορώ», λέει χαρακτηριστικά η Αναστασία και προτρέπει τις γυναίκες να μην φοβούνται. «Να μην φοβούνται να κάνουν παιδιά, να μην φοβούνται τη δουλειά. Οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς. Χρόνια πολλά στις γυναίκες και να μάθουν να τολμούν»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται φέτος κάτω από συνθήκες βίαιης προσαρμογής του πλανήτη σε κατάσταση προστασίας από μια πρωτοφανή πανδημία. Στη χώρα μας δεν θα δούμε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες και εστιατόρια γεμάτα από γυναικοπαρέες όπως συνήθως τέτοια μέρα, ως μια καλή ευκαιρία εξόδου και γλεντιού. Βλέπουμε όμως όλο αυτό το διάστημα γυναίκες επιστήμονες να μάχονται κατά του κορωνοϊού, γυναίκες νοσηλεύτριες να  ξενυχτούν μερόνυχτα στα νοσοκομεία στο πλευρό ασθενών, γυναίκες εκπαιδευτικούς να διδάσκουν στα παιδιά μας γράμματα και ήθος με τη μάσκα στο πρόσωπο, όχι όμως και στην ψυχή. 

Στο ρεπορτάζ μας προσεγγίσαμε τις κυρίες της Χαλκιδικής που η καθεμία διακρίνεται σε διαφορετικό στίβο αλλά με το ίδιο πάθος και μεράκι για όλα όσα κάνουν.