Τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, εντός του μήνα θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λυκεία, ενώ δόθηκε για χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κι έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Πότε θα ανοίξουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση – Τι είπε ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον realfm 97,8 για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το άνοιγμα της αγοράς.

«Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και δεν εξαρτάται μόνο από το επιδημιολογικό φορτίο, εξαρτάται από την πίεση στο ΕΣΥ, από τον εμβολιασμό. Ευτυχώς στο κομμάτι του εμβολιασμού η χώρα πηγαίνει άριστα. Υπάρχει μια πρόβλεψη για τον Απρίλιο για πολλαπλασιασμό των δόσεων και των προμηθειών. Είμαστε αρκετά μακριά αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς. Αυτά κρίνονται σε επίκαιρη συγκυρία. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία – πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά – να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έως το τέλος του μήνα αυτού. Αν θα είναι 16 ή 22 Μαρτίου θα το δούμε εν καιρώ, με την εισήγηση των επιδημιολόγων μας, είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε. Επιπλέον, εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με την καλή φυσιολογική φορά, σταδιακώς θα σκεφτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς, τα οποία παραμένουν κλειστά όπως είναι η εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Επαναλαμβάνω, δική μας πρόθεση είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, να ανοίξουμε τα σχολεία, Απρίλιο να πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ βελτιωμένη κατάσταση» περιέγραψε.

«Έχει υπερενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, από 550 ΜΕΘ φτάνουμε τις 1.400, είμαστε κοντά σε έναν τριπλασιασμό. Δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που να χρειάστηκε κάποιος ΜΕΘ και να μην βρέθηκε. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει μια λογική ότι θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να επενδύει στην πραγματικότητα πάνω στην κατάργηση των μέτρων» σχολίασε.

Πηγή: real.gr