Βρίσκεται σε απόσταση …αναπνοής από το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο. Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι μαθητές του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου, επί της οδού Εθνικής Αμύνης 26, λόγω της καθημερινής «στενής σχέσης» με το σύμβολο της πόλης, κίνησαν τις διαδικασίες και στο τέλος πέτυχαν να μετονομαστούν ως «Λευκός Πύργος».

Η διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης – «Λευκός Πύργος», Τέσα Μπιτσάνη, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) ανέφερε πως οι μαθητές είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτή την εξέλιξη που κράτησε, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, περίπου έξι μήνες. «Ο Λευκός Πύργος είναι τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και καθορίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής. Μας αφορά ως σχολείο, αφού είμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση και αισθανόμαστε πολύ ευτυχείς που φτάσαμε στο πέρας της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η μαθητική κοινότητα έχουν προγραμματίσει ένα σωρό δράσεις για την ανάδειξη του Λευκού Πύργου, μεταξύ των οποίων έκθεση φωτογραφίας, έκθεση ζωγραφικής και ποδηλατοδρομία, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναβάλλονται όλα χρονικά έως ότου το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας και ελπίζουμε ότι θα αφήσουμε ένα πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή λόγω της στενής σύνδεσής μας με το μνημείο», συμπλήρωσε η κ.Μπιτσάνη.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι από αυτή τη μετονομασία είναι, μεταξύ άλλων, η «υιοθεσία του μνημείου» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, η ανάδειξη της ιστορίας του Λευκού Πύργου μέσω πρότζεκτ της σχολικής μονάδας, η συστηματική ενασχόληση των μαθητών με την τοπική ιστορία, η ανάληψη δράσεων για την προστασία του, η διοργάνωση ζωντανής συναυλίας στον περίβολο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ