Δήμος Αριστοτέλη

Τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη της 10ης Μαρτίου 2021 έκανε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κος Δημήτρης Δημητριάδης, επισημαίνοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην μακροπρόθεσμη ευημερία της τοπικής κοινωνίας και τα οφέλη της νέας επενδυτικής συμφωνίας.

«Γνωρίζετε τη δέσμευση που έχει η Ελληνικός Χρυσός απέναντι στην τοπική κοινωνία και στην ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας. Από το 2004 έχουμε δουλέψει μαζί σας πολύ στενά με γνώμονα πάντα να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της περιοχής με το μέγιστο όφελος για όλους. Σήμερα είμαστε εδώ για να γυρίσουμε μαζί σελίδα στην 20ετή μας σχεδόν συνεργασία και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο με μια νέα Επενδυτική Συμφωνία που έρχεται να χτίσει πάνω σε όλα όσα έχουμε επιτύχει ήδη, που ουσιαστικά δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας να καταστούν αυτό που πρέπει να είναι: παγκόσμιας κλάσης μεταλλεία, με ισχυρό πλουτοπαραγωγικό αποτύπωμα για την περιοχή μας και για την Ελλάδα συνολικά.

Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, γίνεται η επανεκκίνηση μιας μεγάλης επένδυσης που ιστορικά είναι από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που γίνεται στη χώρα μας. Με τη νέα Συμφωνία σφραγίζουμε την υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Τα μεταλλεία Κασσάνδρας γίνονται πηγή ευημερίας για όλους και ιδιαίτερα για εσάς, την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Σας θυμίζω ότι:

 

  • Με τη νέα συμφωνία, πλέον παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων και άρα την πλουτοπαραγωγική τους δραστηριότητα κατά 7 έτη τουλάχιστον
  • Προσθέτουμε 1.400 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα πάντα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη, στους 1.650 εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται στα μεταλλεία
  • Συνολικά στην πλήρη ανάπτυξη όπως την προβλέπει το νέο μας επενδυτικό σχέδιο δημιουργούνται 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας, και βεβαίως αν σε αυτές προσθέσουμε και τις έμμεσες τότε έχουμε συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας

Θεωρώ δε ιδιαίτερα σημαντικό και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο, για πρώτη φορά, δεσμεύει συγκεκριμένο ύψος επενδύσεων που θα γίνουν απευθείας στην τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη και τη στήριξή της. Στην περιοχή θα επενδυθούν εμπροσθοβαρώς €70 εκ. για να γίνουν εμβληματικά αναπτυξιακά έργα και έργα κοινωνικής μέριμνας, τα οποία βεβαίως θα τα συναποφασίσουμε μαζί σας, και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη μας προς τις επόμενες γενιές.

Ώστε ο τόπος να διασφαλίσει τη μακροχρόνια ευημερία του χάρη στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ως Ελληνικός Χρυσός, η δέσμευσή μας απέναντί σας είναι ότι στην επόμενη ημέρα των Μεταλλείων θα προχωρήσουμε μαζί, με ευθύνη και με ισχυρή αναπτυξιακή ματιά, για να μετατρέψουμε τα Μεταλλεία σε καταλύτες ανάπτυξης προς όφελος όλων.

Δηλώσεις για τη νέα συμφωνία έκαναν και οι παρακάτω Πρόεδροι Κοινοτήτων:

Νίκος Αντωνίου – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης

 «Η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ κράτους και Ελληνικός Χρυσός φαίνεται πως λύνει τον γόρδιο δεσμό ολόκληρων δεκαετιών για την συνέχιση αυτής της πολύπαθης επένδυσης, που δυστυχώς έγινε εργαλείο μικροπολιτικής, διχάζοντας την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ η παρεμπόδισή της στέρησε από τον τόπο μας χιλιάδες θέσεις εργασίας και είχε αποτέλεσμα οι νέοι μας να εγκαταλείπουν τα χωριά. Είναι πιστεύω η στιγμή να προχωρήσουμε, πλέον, μπροστά, να γίνει ο τόπος μας αληθινά παραγωγικός και να προκόψει μακροπρόθεσμα, πάντοτε με την προσοχή μας στραμμένη στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επαγγελματική αποκατάσταση των συμπολιτών μας, με έμφαση στην εντοπιότητα του Δήμου Αριστοτέλη.  Επίσης, η νέα επενδυτική συμφωνία ευελπιστούμε  να επιταχύνει τα τελικά πορίσματα των μελετών των ΑΠΘ και ΕΜΠ σχετικά με το ζήτημα των ρωγματώσεων που έχει ανακύψει σε σημεία του οικισμού της Στρατονίκης.  

 Δημήτρης Φαναράς – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σταγείρων

 «H περιοχή και οι κάτοικοί της είναι ιστορικά και διαχρονικά συνυφασμένοι με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μετά από πολλά χρόνια που η περιοχή μας ταλαιπωρείται από την αναμονή και την αβεβαιότητα γύρω από την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, φαίνεται ότι η υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας του ελληνικού κράτους με την Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί τις προϋποθέσεις η μεταλλευτική δραστηριότητα να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ισχυρές δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική μέριμνα, τις αυξημένες κοινωνικές επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα διατηρηθούν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, καθώς με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι όλα τα μεταλλεία θα παραμείνουν ανοικτά βάσει του νέου επενδυτικού σχεδίου. Καλωσορίζουμε την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει τον κύριο αιμοδότη και πνεύμονα ποιοτικής απασχόλησης για τον τόπο μας.»

Γιάννης Πετράκης – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας

Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουμε ότι τα μεταλλεία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την ΒΑ Χαλκιδική και την ευημερία των χωριών μας. Η μεταλλευτική επένδυση, ακόμα και εμποδιζόμενη και υπολειτουργούσα για πολλά χρόνια, απασχολεί αυτή την στιγμή περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη. Η νέα επενδυτική συμφωνία βλέπουμε ότι προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών θέσεων εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, και μάλιστα την διατήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε, όπως ούτε βέβαια την ανάγκη να αξιοποιηθεί επιτέλους ο ορυκτός πλούτος του τόπου μας προς όφελος όλων μας. Εξυπακούεται ότι όλοι μας είμαστε παρόντες στην κοινή αυτή πορεία, ελέγχοντας την εταιρεία, ασκώντας γόνιμη κριτική και διασφαλίζοντας ότι οι περιβαλλοντικοί όροι καθώς και οι δεσμεύσεις της εταιρείας για αυξημένες αναπτυξιακές επενδύσεις στην περιοχή θα τηρούνται απαρέγκλιτα.