Αύριο, ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου, και ο Υπουργός Παιδείας κ. Tiago Brandão Rodrigues θα κηρύξουν την έναρξη της Διάσκεψης της ΕΕ για τη Νεολαία στην Πορτογαλία.

Ενόψει της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς σχολίασε τα εξής: «Η νεολαία βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε για τις επόμενες γενιές και μαζί με αυτές. Χρειαζόμαστε νέους αποφασισμένους να οικοδομήσουν και να διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Χρειαζόμαστε νέους που τιμούν τις αξίες και τα ιδανικά που τους εμπνέουν· τα ιδανικά μιας πιο ενωμένης, ανθεκτικής και ευημερούσας Ευρώπης».

Η Διάσκεψη, η οποία εντάσσεται στον 8ο κύκλο του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία έχει τίτλο: «Η Ευρώπη και η νεολαία, η νεολαία και η Ευρώπη: ένας χώρος δημοκρατίας και συμμετοχής».

Παράλληλα με τη Διάσκεψη, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ θα κηρύξει την έναρξη ενός 48ωρου μαραθώνιου ανάπτυξης εφαρμογών (Hackathlon) με τίτλο «Solve the gap». Μέσω του Hackathon που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, θα αναζητηθούν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της συμμετοχής των νέων στις πολιτικές διαδικασίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να παρουσιάσουν ιδέες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αποχή των νέων ή η συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου και θα λάβουν τεχνική υποστήριξη ύψους 10.000 ευρώ για να ολοκληρώσουν το πρωτότυπο έργο τους έως την επόμενη Διάσκεψη της ΕΕ για τη Νεολαία, τον Οκτώβριο του 2021.

Η Επίτροπος Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή, η οποία παροτρύνει τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία και να αποκτήσουν λόγο στις πολιτικές διαδικασίες της Ευρώπης. Μέσω του Hackathon καταδεικνύονται οι τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι νέοι σε όλη την Ευρώπη να επιφέρουν θετικές αλλαγές. Προωθεί και υποστηρίζει ψηφιακές καινοτομίες των οποίων ηγούνται νέοι και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Η ενδυνάμωση των νέων ώστε να συμμετάσχουν στην δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων αποτελεί έναν από τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027. Η στρατηγική εστιάζει στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή, στην υποστήριξη της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής και στην εξασφάλιση σε όλους τους νέους των αναγκαίων πόρων για να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα χάσταγκ #SolveTheGap και #EUHackathon.