Το ερώτημα αν τα μεταλλεία είναι μέρος της ύπαρξης της βόρειας Χαλκιδικής και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν είναι πάγιο και έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές τις τελευταίες δεκαετίες την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος που κλήθηκε να απαντήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όσοι λένε ένα ξερό όχι στο ερώτημα δεν μπορούν να απαντήσουν στο τι θα γίνει σε 1600 οικογένειες που εργάζονται εκεί, συν άλλες τόσες που προσδοκούν να βρουν δουλειά σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο. Η εποχή έχει μεταλλευτική δραστηριότητα από τα  χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλέξανδρου».

Σήμερα ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος, υπάρχει και ο τουρισμούς στην περιοχή που μέσα από το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών της σύμβασης πρέπει να ενισχυθεί και παράλληλα να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα, όταν θα ολοκληρωθεί ο μεταλλευτικός κύκλος. Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε ο κ. Βαλιάνος η μια δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την άλλη, προσπαθώντας να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον που είναι το καμάρι αυτού του τόπου. «Η περιοχή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα μεταλλεία, δεν υπάρχει την απάντηση για την επόμενη μέρα. Όσοι στάθηκαν μονομερώς στην πλευρά του «όχι» ποτέ δεν λειτούργησαν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου», ξεκαθάρισε ο κ. Βαλιάνος.