Στόχος είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμοί στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας».

Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των λοιμοξιολόγων κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση του lockdown. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ειδική επιτροπή «θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία».

Με άλλα λόγια, από την κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο παράτασης ενός lockdown είναι δώρον άδωρο από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» μπαίνει η κούραση των πολιτών, με αποτέλεσμα επί της ουσίας το lockdown να ισχύει μόνο στα «χαρτιά». Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: Αφενός ενισχύεται το ΕΣΥ, διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ΕΣΥ, το οποίο αναμφίβολα ασφυκτιά από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσα στην κρίση και ειδικά στην Αττική. Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το Plan b, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- περιθάλπουν περιστατικά Covid, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του ΕΣΥ και φροντίσει non-Covid περιστατικά.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid.

Επιπλέον, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να σημειωθεί, δε, ότι όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Πηγή: ethnos.gr