Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δώσει το πράσινο φως στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τα σύνορά τους και θα αποτελέσει επί της ουσίας διαβατήριο για το άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν θα εκδίδεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα έχει ενσωματωμένο κωδικό QR (Quick Response) με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οι πληροφορίες θα είναι γραμμένες στην επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους αλλά και στα αγγλικά. Θα είναι απολύτως ασφαλές καθώς θα φέρει ψηφιακή υπογραφή

Το πιστοποιητικό θα καλύπτει τρείς περιπτώσεις . Στη πρώτη περίπτωση θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και ο φορέας που χορήγησε το εμβόλιο. Στη δέυτερη τη (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και στην τρίτη άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Σε αυτή την κατάσταση , το πιστοποιητικό θα έχει διάρκεια 180 ημερών εκτός εάν τα επιστημονικά δεδομένα μεταβληθούν. Παράλληλα θα εναπόκειται στα κράτη – μέλη της ΕΕ να ορίσουν για πόσον καιρό θα θεωρείται έγκυρο ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ένας ταξιδιώτης.

Η Κομισιόν αποδέχτηκε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ο στόχος είναι ο κανονισμός να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και ξεκινάει επισήμως η θερινή τουριστική περίοδος

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δεχτεί και τουρίστες από τη Ρωσία που θα έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V τόνισε στον Real.gr o γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης Μάλιστα το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες στο πρότυπο της συμφωνίας με το Ισραήλ.

Πηγή: real.gr