Δύο 24ωρα απομένουν μέχρι τη μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και όσοι είχαν την τύχη να δουν την 4ωρη γενική πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης έκαναν λόγο για ένα θέαμα μοναδικό, όχι μόνο επειδή θα είναι εντυπωσιακό αλλά και επειδή θα δούμε εικόνες που δεν έχουμε έως σήμερα αντικρίσει ούτε και θα αντικρίσουμε ξανά ποτέ.

Μία από αυτές τις… πρωτοτυπίες σχετίζεται με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, θα παρελάσει έφιππος Εύζωνας που θα κρατάει μια από τις σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης. Θα τον ακολουθεί έφιππο άγημα και καθένας από τους Εύζωνες θα φοράει διαφορετική στολή. Οι στρατιωτικές στολές –και όχι φορεσιές– «θα καλύπτουν» την περίοδο από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως μετέδωσε αποκλειστικά το OPEN TV, άλλοι Εύζωνες φορώντας τις παραδοσιακές στρατιωτικές στολές από τον Πόντο και τη Θράκη έως την Κρήτη θα τους πλαισιώνουν πεζή. Μαζί τους θα παρελάσει πεζοπόρο τμήμα που θα αναβιώνει τον ιστορικό Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν τη Βασιλίσσης Όλγας και τη Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια, ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμα και μέχρι τα Χαυτεία.