Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για το να και κατά πόσο η Ελλάδα παραβαίνει τις συστάσεις του Συμβουλίου επιτρέποντας τα μη απαραίτητα (τουριστικά) ταξίδια από το Ισραήλ από τώρα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε τα εξής:

“φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν.”

“Όπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών”, τόνισε ο εκπρόσωπος. “Το πιστοποιητικό (η πρόταση) δεν το αλλάζει αυτό”, τόνισε. “Θα είναι ωστόσο διαθέσιμο και σε υπηκόους τρίτων χωρών που θα ταξιδεύουν προς την ΕΕ”.

“Φυσικά, να προσθέσω ότι γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ήδη κάποια κράτη μέλη. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των τεχνολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για να είναι έτοιμο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό το καλοκαίρι, αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κάνει η Κομισιόν για την προετοιμασία, αλλά φυσικά η πρόταση της Κομισιόν θα συμβάλει στο συντονισμό αυτές τις πρωτοβουλίες και να αποφύγουμε αχρείαστο κατακερματισμό και σύγχυση για τους ταξιδιώτες”, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου, προς το παρόν, δεν περιέχουν εξαιρέσεις για εμβολιασμένους τουρίστες.

Πηγή: real.gr