Οι σχέσεις των δύο χώρων έρχονται από μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν ακόμα πιο μακριά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Είναι μια επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία γιατί σηματοδοτείτε τη συμμετοχή της Ρωσίας στους εορτασμούς των 200 χρόνων», είπε ξεκινώντας μια ιστορική αναδρομή ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ποτέ Ελλάδα και Ρωσία δεν «κατέλυσαν τους ιστορικούς τους δεσμούς», με τις κοινές δηλώσεις να γίνονται παραμονή της 25ης Μαρτίου και λίγη ώρα μετά την άφιξη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ρωσία αποτελεί αποτελεί βασικό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας η οποία – όπως είπε – οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι αναγνωστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Άλλωστε σύγχρονες προκλήσεις και οι ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία ο εξτρεμισμός, η κλιματική αλλαγή μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση κι όχι με αντιπαράθεση», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα εξήρε τη στάση της Ρωσίας σε ότι αφορά το Κυπριακό λέγοντας με νόημα ότι «δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας σε λύση για ένα ενιαίο διζωνικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κοινή προτεραιότητα Ελλάδας και Ρωσίας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. «Εξετάσαμε τους τρόπους και συμφωνήσαμε πως θα θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας , χωρίς να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς», συμπλήρωσε.

Μισούστιν: «Αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού»

Από τον πλευρά του ο κ. Μισούστιν υπογράμμισε ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μειώθηκαν οι τουρίστες προς τη χώρα μας αλλά ενώ υπήρξε και «απώλεια» στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι ελληνικές Αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Υπάρχουν αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού», προσέθεσε ο ίδιος, για να ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για την φιλοξενία.

Πηγή: ethnos.gr
Copyright: Eurokinissi