χαλκια

Αναλυτικά:

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που οι Έλληνες, ενωμένοι κάτω από τη Γαλανόλευκη, πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση για να αποτινάξουν από την πατρίδα μας τον Τουρκικό ζυγό.

Διακόσια χρόνια, ο Ελληνισμός τιμά και γιορτάζει τους ήρωες που από ξηράς και δια θαλάσσης, λευτέρωσαν την Ελλάδα και την παρέδωσαν στους Έλληνες.

Η Κασσάνδρα, αποτέλεσε για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, την κοιτίδα της Επανάστασης.
Από εδώ, από την όμορφη ιδιαίτερη πατρίδα μας, άναψε με την ορμή του Σερραίου οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παπά, του Κασσανδρινού Καπετάν Χάψα και των παληκαριών του, η φλόγα της Επανάστασης.

Εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κασσάνδρα, κατά τη μάχη στις Πόρτες, και μετέπειτα στον Πίνακα, στη Βάλτα, στην Καλάνδρα, στο Πολύχρονο, στην Καλλιθέα και στη Χρουσώ υψώθηκε το περήφανο λάβαρο της Επανάστασης της Χαλκιδικής που ενέπνεε την ορμή και την ανδρεία των Κασσανδρινών.

Αυτά αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη που οφείλουμε να θυμόμαστε για πάντα, αποδίδοντας
τιμή στους ήρωες και τους χιλιάδες πεσόντες στην άνιση μάχη για την Ελευθερία.

Τιμή και στην Ορθοδοξία που στάθηκε φάρος άσβεστος στην Επανάσταση του 1821 και σήμερα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καθώς Ελλάδα και Ορθοδοξία πορεύονται πάντα μαζί στο διάβα των αιώνων.

Χρόνια πολλά στην Κασσάνδρα, στην Ελλάδα μας στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.